Тракийският храм край Старосел се руши

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:24 / 18.10.2014
1201
Уникалният тракийски храм край хисарското село Старосел се руши и могилата му е заплашена от срутване. Светилището, което е един от най-големите и разпознаваеми древни култови комплекси у нас, може да не издържи до следващата зима, съобщава Нова телевизия.

Сводът на могилата пропада, а светилището е укрепено аварийно с дървени подпори, които са изгнили от влагата. За да не бъде безвъзвратно загубен древният храм се нуждае от спешна реставрация, която ще струва 500 000 лева.

Храмът в Старосел е открит от покойния археолог Георги Китов, открит е официално през 2000 г. и всяка година близо 30 000 туристи го посещават. Проучванията показват, че там е имало живот преди 7 хиляди години, изповядвани са орфически култове. Днес влагата се кондензира в помещението и така се руши най-гладкият слой на купола.

Посетителите се възмущават от найлоновите прозорци и найлоните, с които са покрити части от храма. "Това, което тук виждаме, първото впечатление е плачевно. Просто го намирам за много несериозно отношение към такива обекти, които са нашето наследство и трябва да се пазят", смята Диана Иванова, която живее в Холандия.

Досега държавата не дала и стотинка за светилището, твърди кметът на Старосел. "И нека бъда още по-откровен и да ви кажа, че на тази сграда срокът на годност, експлоатационният срок беше 10-годишен - от 2002 до 2012 година, същият изтече. И днес имаме нужда да се проектира нова и да се построи нова такава", каза Иван Жутев.

Пета година вече храмът край Старосел чака да бъде реставриран с пари на културното министерство. И тази година той не е включен в списъците за реставрация.

Той е обезпокоен, че дървената конструкция в предверието на храма ще се срути. "Жалко е, че цветовете на цветния фриз се загубват. С всяка година стават все по-бледи и по-бледи и те напълно ще изчезнат, заради атмосферните условия, защото не се поддържа постоянна температура. Просто този храм ще загуби своето величие", казва екскурзоводът Татяна Гърбова.


Виж коментарите (2)
Още новини от Регионални новини:
Кметът на наводнено село в Карловско: Страхът присъства
Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и от...
Семейство, което продава череши на борсата в Първенец: Реколтата ...
Емил Кабаиванов: Искаме още 38 000 520 лв.
Караянчева в Брезово: Чрез краткотрайни решения на политическите ...
Мъж загина при нелеп инцидент до Пловдив! Съседи: Чухме взрив!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).