Представиха дейността на ЦНСТ-Асеновград

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:06 / 10.09.2014
6870
Проектът "Социално включване на трайно институционализирани деца с увреждания в община Асеновград" по ОП "Развитие на човешките ресурси" по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Да не изоставяме нито едно дете", Компонент 2; "Разкриване на социални услуги в общността", бюджетна олиния BG051P0001-5.2.12 е в своя финален етап. Това каза днес пред журналисти и общественост ръководителят на преокта Величка Стойчева-директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Асеновград. Тя представи останалата част от екипа-координатор София Бечева /главен специалист "Социални дейности, етнически и демографски въпроси"/ и счетоводителя по проекта Илина Христозова /старши счетоводител в Община Асеновград/, както и част от екипа на ЦНСТ-Асеновград с управител Елена Димитрова и Снежана Каварджиева-социален работник.

Общата цел на проекта е да се създаде устойчив модел в община Асеновград за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции за деца.

Специфични цели на проекта са: разкриване на център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца с увреждания след професионална оценка на потребностите на всяко дете; създаване на модел за качествена грижа в среда, близка до семейната, за деца с увреждания, съобразно индивидуалните им потребности; създаване на възможности за социално включване и спазване правата на децата с увреждания, настанени в услугата от резидентен тип, чрез социална работа от обучен и мотивиран персонал.

Целевите групи на преокта са деца с умствена изостаналост от домовете за деца с умствена изостаналост и домовете за медико-социални грижи, които след прецизна индивидуална оценка ще бъдат преместени в ЦНСТ-Асеновград с цел социално включване и интеграция; деца с увреждания от общността, за които са изчерпани възможностите за оставане в биологическите им семейства или е налице кризисна ситуация и е необходимо настаняване в резидентен тип услуга; семейства на деца с увреждния, които по различни причини не могат да отглеждат децата си с увреждния, но желаят да поддържат връзка с тях.

Проектът "Социално включване на трайно институцион лизирани деца с увреждания в община Асеновград" по ОП "Развитие на човешките ресурси" по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Да не изоставяме нито едно дете", Компонент 2; "Разкриване на социални услуги в общността", бюджетна олиния BG051P0001-5.2.12 предвижда 5 дейности: Дейност 1. Организация и управление на проекта; Дейност 2. Подбор и наемане на персонал на зЦНСТ; Дейност 3. Подготовка и преместване на децата с увреждания в ЦНСТ; Дейност 4. Осигуряване на публичност и информация за проекта; Дейност 5. Предоставяне на социална услуга ЦНСТ. Към този момент първите четири дейности са приключени и се работи по дейност номер 5. След изтичане на проекта, дейността по предоставяне на услугата ЦНСТ ще трябва да премине в делегирана от държавата дейност, за да продължи да съществува.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Нов инцидент с млад мъж зад волана в Пловдивско!
Цвета Караянчева присъства на честването на 156 години от рождени...
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).