Председателят на ГЕРБ в Община Марица със сигнал до Прокуратурата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
15:31 / 05.10.2010
2321
Атанас Георгиев, председател на групата на ГЕРБ в местния парламент на Община Марица, внесе Сигнал до Районна прокуратура Пловдив във връзка с на няколко пъти отказания му достъп до обществена информация. В сигнала се посочват 6-те случая, в които Георгиев е входирал искания за конкретна информация и съответно резултата по всеки един от тях.

"Моля да разпоредите извършването на щателна проверка относно законността на ответните действия от страна на отговорния орган по предоставянето на исканата обществена информация, моля да се провери и дали в тези от случаите не е налице тенденциозно или умишлено поведение с цел възпрепятстване изпълнението на служебните ми задължения или правомощия или друго наказуемо нарушение спрямо мен или откритото и прозрачно управление на Община Марица", пише в сигнала още общинският съветник от ПП ГЕРБ.

Той получи решения за отказ от достъп по три от исканията, входирани още през месец юли тази година - за предоставяне на подробни списъци на фирми и лица, извършвали дейности, услуги и строително-монтажни работи за периода от 2007 до 2010 година както по Закона за обществена информация, така и по пряко договаряне; както и за искания на сумите, които Община Марица им е платила за извършените от тях дейности.

"Като общински съветник имам право да получавам всякаква информация, с изключение на класифицирана, свързана с дейността на Общината и разходването на средства от нейния бюджет", обяснява Георгиев. Според него, всички фирми са в публичния регистър, спечелването на процедура по ЗОП от тях, включително и сумата, с която това се е случило, също е публична информация и това, че иска обобщена информация за няколко години назад няма как да се сметне за разкриване на търговска тайна. По думите му, право на общинските съветници е да упражняват контрол върху действията на кмета и целесъобразното разходване на бюджета, а при липсата на достъп до информация, такъв контрол няма как да се осъществи.

Виж коментарите (3)
Още новини от Регионални новини:
МВР Пловдив: Петима мъже и жена са заподозрени за кражба на 360 к...
Няма открит нелегален алкохол в изба "Дядо Пламен"
Спряха строителството на новия мост над река Марица
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).