"Празник на черешите" в Куклен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
16:06 / 31.08.2012
3467
Областен информационен център - Пловдив ще участва в културните празненства на Куклен "Празник на черешите", които ще се проведат на 1 и 2 септември. Те са част от проекта "Да претворим традициите - Куклен на живо 2012 - 2013", финансиран от оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е с продължителност 2 години и е на обща стойност 360 313 лв. 

Експерт от екипа на Центъра получи покана да участва в журито на конкурса "Кралица на черешите", който е една от най-атрактивните прояви в програмата. 

В първия ден на събитието са предвидени кулинарно състезание "Вкусът на Куклен" и конкурс "Кралица на черешите. През втория ден празникът ще продължи в читалището на Куклен с творческото ателие на името на големия български поет от турски произход Реджеб Кюпчу. В творческото ателие работят представители на различните етноси в района, които с помощта на разнообразни видове изкуства - приложни, карикатура, изобразителни и дигитални, пресъздават на живо моменти от творчеството на Кюпчу. През втория ден ще се проведе и фестивалът "Танцуващата сцена". 

В него ще се включат групи от Куклен и самодейни състави от читалища в общината, ще бъдат поканени танцови състави от Пловдив, Асеновград и други близки населени места. В края на танцовата програма ще се организира конкурс за надиграване и ще бъдат връчени награди, изработени от местни майстори и занаятчии. Дейността включва изработване на художествено-документален филм за събитието. 

Културните събития в рамките на "Празника на черешите" - "Вкусът на Куклен", "Танцуващата сцена" и Творческото ателие "Реджеб Кюпчу", подкрепят развитието на етническата идентичност, утвърждават междукултурното познание и уважение и заздравяват връзките между различните етноси в града и прилежащите територии.

Виж коментарите (4)
Още новини от Регионални новини:
За близо 1,4 млн. лева продават апетитна фабрика за производство ...
Рибната църква в Асеновград - едно уникално място
Скандал в БСП заради листата за изборите в Пловдив-област
Колата на починалия при пожар Къчно Жилов спасява друго семейство...
Спряха връщането на славата на емблематичен спа курорт в Пловдивс...
Протестиращи блокираха Околовръстното на Пловдив: Ще ни уморят с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).