Нов паметник на загиналите във войните в село Белащица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:19 / 30.04.2009
1933
Днес, в село Белащица бе официално открит Паметник на загиналите във войните за националното освобождение на България. Областният управител Тодор Петков, като председател на Областната комисия за военни паметници и кметът на Белащица - Господин Господинов, извършиха заедно церемонията по откриването в присъствието на жителите на селото, дарителите, гости, деца, ученици и почетна рота от Пловдивския гарнизон, с командващ бригаден генерал Стефан Петров, командир на 24-та вертолетна авиобаза Крумово.

Слова произнесоха Тодор Петков и директора на Регионалния исторически музей в Пловдив - Стефан Шивачев. Кметът на село Белащица връчи специално изработени "Грамоти за спонсорска дейност при изграждането на паметника на загиналите войници от с. Белащица във войните за освобождение и национално обединение на България" на всички дарили средства, материали и личен безвъзмезден труд.

Беше изказана специална благодарност и на председателя на Инициативния комитет о.з. полк. Пейчо Пейчев, на членовете, както и на автора на монумента скулптора Георги Любенов. Средствата за изграждане на паметника, около 18 000 лева, са набрани изцяло чрез дарения от фирми и граждани. Сумата е изразходвана само и единствено за материали. Паметникът, градинката и чешмата са изградени чрез доброволен труд на жители на селото, сред които и потомци на загиналите.
В края на тържеството, пред паметника на загиналите 17 души от Белащица, гостите си направиха обща снимка за спомен.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Полицейският участък в община до Пловдив се сдоби с нов автомобил...
Дрогиран от Първомай се прости с мерцедеса си
Откриха градски плаж в Асеновград, вижте какви ще са цените
Янко Радунчев, 17 РИК: Грешките ще са заради неотчетен машинен во...
В едно от наводнените карловски села хората не искат да гласуват
Музеят на авиацията в Крумово организира специален ден на бащата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).