Христо Иванов разкри: 18 млн. лв. дупка във ВМЗ Сопот

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:34 / 10.07.2009
4628
Още първата акция на ГЕРБ в Пловдивско извади на бял свят огромни загуби във ВМЗ-Сопот. Ще поискаме ревизия в предприятието, за да се види реалното му състояние, каза вчера областният председател Димитър Лазаров, който представи новите депутати от региона.

Само за миналата година ВМЗ е регистрирало 18 млн. лв. загуби, потвърди изпълнителният директор Христо Иванов.

След проверката ще се решава съдбата на ВМЗ - приватизация или програма за спасение, обясни Лазаров. Той припомни, че оръжейницата е структуроопределяща за региона, в нея работят близо 3600 души, а средната заплата е ниска. По данни на синдикатите тя е 350 лв., въпреки че от фирмата твърдят, че е 700 лв, изтъкна лидерът.
След проверката проблемите на ВМЗ ще се обсъждат с новия министър на икономиката, подчерта Лазаров.

"Не мога да коментирам ревизията. Но ми е странно, че активисти на ГЕРБ са работили на сериозни длъжности в завода през последните 12 г., в които той е доведен до просешка тояга, каза изпълнителният директор Христо Иванов. Той посочи, че има предвид Розалин Петков, Иван Стоенчев, Светослав Ноев и още много други, работили във ВМЗ. Сега ли трябва да се изкарват нещата и защо не го направиха, когато бяха тук, попита директорът. "Те ме унищожават, постоянно повтарят, че трябва да си ходя. Започва един реваншизъм, не разбирам защо", каза Христов.

После подчерта, че не е ангажиран политически, а е професионалист. "Всяка намеса на политиката в икономиката води до крах. 12 години изпълнителните директори са мълчали. Аз единствен повдигнах въпроса", подчерта директорът. Той е отправил
искане за проверка до икономическа полиция чрез РПУ-Карлово. Настоял е да се разследва как са извадени от технологичния процес машини и съоръжения без основание и без оценка на експерти (технически лица).

Христов не намерил решение за бракуване, което пък не било направено според правилника на вътрешния ред на ВМЗ. В сигнала се казва още, че без санкция на принципала - министерство на икономиката, изпълнителни директори продавали имоти на заводите Това са дълготрайни материални активи - земя и сгради. Дълго търсих, но не намерих документа, каза Иванов.

Миналата седмица в оръжейницата дошли представители на икономическа полиция, които обяснили, че са готови да почнат проверката, но чакат прокурорска заповед.
Директорът изпратил сигнали и до Държавната финансова инспекция. Видях се в чудо след проверката на ДАНС, защото оттам резултати още не са дошли, каза директорът. Странно било, че ВМЗ е осъдено за неизпълнение на договори, а прокуратурата мълчи и не се самосезира.

"Министърът на икономиката не прави нищо. При загуба от 18 млн. лв. за 2008 г. единственото нещо, което предприе, беше да не освобождава от отговорност борда на директорите, заяви Христов. Други мерки били нужни - да се потърси отговорност от управлявалите досега ВМЗ.
Заплатите са малки, но не са в тоя порядък, за който се е говорило, призна директорът. Те нямало как да бъдат други, след като производствената продукция не се обновява и фирмата няма развитие.

Източник: в. "24 часа - Пловдив"


Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
27.03.2023 Голям работодател в България с печалби за милиони даде хубав бонус на всички работници
23.08.2022 Договорът за скъпия превоз във ВМЗ-Сопот вече е в прокуратурата
19.08.2022 Министър Стоянов: ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит
10.06.2022 По-високите заплати във ВМЗ са факт
09.06.2022 Обявиха дългоочаквана новина за работниците във ВМЗ Сопот
06.06.2022 ВМЗ-Сопот: Нинова не е права, отчитаме рекордни приходи
Още новини от Регионални новини:
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).