Епидемията от "син език" унищожава стопанства в Смолянско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:52 / 07.08.2014
1260
Епидемията от болестта син език унищожава цели стопанства. Пряко поразени са не хората, а животните, но загубите са огромни. Най-тежко засегната е Югоизточна България. Овцевъдите в Смолянско обвиняват Земеделското министерство и се готвят за протест.

Братята Бисер и Фидан Бозови от с. Сливка разказват, че от три седмици всеки ден третират всичките си животни и постройки с препарати срещу болестта. Въпреки това вече загубили над 10% от овцете си. Освен това навсякъде по ливадите се виждат видимо болни животни.

"120 бройки имам, 50% са болни. Снощи умря едно, вчера умря друго. Идват лекарите, пръскат през ден, през два. И ние пръскачката не сваляме от нас, всеки ден пръскаме, никакъв ефект, това е", обяснява Фидан Бозов.

"Няма да остане животно. Това ни е препитанието, с това се занимаваме. За мен на 100% вината е в държавата. Има мерки обаче, както казваме ние, "след дъжд качулка". Значи закъснели са, за нас всякакъв вид мерки са закъснели", казва Бисер Бозов.

Казват, че трябвало още с откриването на първото огнище в страната да стартират превантивните дейности. Вече водели разговори с браншовите организации за национален протест.

"Да са види кой е виновникът, за какво става въпрос. Дали са закъснели, защо са закъснели? На какви цени ще бъдем обезщетени? Дали ще загубим субсидии?", пита Бисер Бозов.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Арестуваха двама още преди да успеят да пласират кражбата
43-годишна шофьорка сътвори гафа на седмицата
След сигналите за насилие във Велинград, прокуратурата се задейст...
Кметът на наводнено село в Карловско: Страхът присъства
Община Карлово настоявала за "спешна" среща с правителството и от...
Родопската теснолинейка е уникална атракция, може да се заснеме в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).