Бюрократични пречки спъват пускането на пречиствателната станция в Кричим

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:04 / 15.10.2014
1206
Бюрократични пречки спъват пускането на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кричим. Подобно е положението и със съоръженията в общините Стамболийски, Хисаря и Раковски.

Пречиствателната станция в Кричим вече е с акт 15, което означава, че всички строителни дейности са приключени. Сега обаче не може да се пристъпи към издаването на Акт 16, защото никъде не е разписано кой е органът, който назначава персонала и дава заплатите в станцията. 

Новоизграденото съоръжение е публична общинска собственост на Община Кричим, а след издаването на акт 16, по силата на Закона за водите ще се предаде за стопанисване и управление на оператора ВиК-Пловдив. 

Самото обучение на персонала, който ще извършва експлоатационното обслужване на пречиствателната станция обаче е заложено като една от основните дейности и трябва да се извърши по проекта, спечелен от общината. 

Без извършването на това обучение на персонала на ПСОВ, обекта не може да се въведе в експлоатация, което означава, че проекта не може да се изпълни и отчете пред финансиращия орган - Министерство на околната среда и водите чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" г. 

Има още една дупка в законодателството, твърдят от администрацията. 

"Според Закона за водите не можем да бъдем оператор и сме длъжни да предадем за стопанисване това съоръжение. В същото време ВиК казват, че не могат да назначат хора за активи, които ги нямат, а чак като получат акт 16.", казват от община Кричим. 

В момента действа и Асоциация по ВиК, в която са включени 18-те общини от област Пловдив. Тя не е работеща, защото правилникът за организацията и дейността е приет едва в края на месец август. Според него, Асоциацията трябва да се свика по надлежния ред и да си даде съгласието активите на община Кричим, в случая пречиствателната станция, да бъдат прехвърлени на ВиК-Пловдив, след което областният управител да подпише документа. 

Всеки един проект за решение обаче трябва да се пусне до всички членове на Асоциацията, задължително да се съгласува с регионалното министерство, а областният управител да получи мандат да гласува. 

"Настояваме Асоциацията да даде правото на всеки член, в случая всяка община, да подписва споразуменията с ВиК, защото бюрократични пречки спъват старта на пречиствателната станция, с което сме в забава по отчитането на проекта", съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев. 

Той твърди още, че в момента разходите за поддръжка на станцията се поемат от фирмата-изпълнител на обекта, но това не може да продължава до безкрай. Харчат се пари за осветление и охрана, а изпълнителите все още имат да получават средства за изграждането на съоръжението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В Пловдивска област започна изграждането на най-новия православен...
Продават апетитен имот с къща на два етажа в Пловдивско
21-годишно момче е загиналият в тежкото меле на АМ "Тракия"
Млад мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия", пожарната е ...
За над 1 млн. лева продават голяма и известна фабрика в Пловдивск...
Акция на ГДБОП в област Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).