Асеновград отбелязва Деня на независимостта с фолклорен събор "Маврудово хоро"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:01 / 22.09.2014
1694
Днес асеновградчани и всички гости на града празнуват 22 септември-Деня на българската независимост и суверенитет на централния площад пред Общината. Там в продължение на няколко часа се надиграват 14 танцови състава от региона и страната.

Фоклорният събор "Маврудово хоро" се организира за втора поредна година от Община Асеновград. За местните той символизира народната традиция и българската свобода и независимост, където хората се хващат ръка за ръка и се впускат в народните ритми и забравят неволите. Празникът символизира и началото на гроздобера. Затова и участниците се събраха първо на паметника на най-големия винар в региона Аристи Чорбаджака, откъдето тръгнаха на фолклорно шествие из улиците на Асеновград до площад "Акад. Николай Хайтов". Там всичките 14 състава показват своите умения в областта на българските народни танци.

Гости на тазгодишния събор в Асеновград са фолклорни групи "Веселие" и "Антерия" от град Пловдив, "Дива" и "Фъртуните на Мишо" от Хасково, "Марица" и "Мини Марица" от Първомай, група за автентичен фолклор от с. Върбино, гр. Силистра, ТФ "Хоро" от село Оризово, гр. Пловдив, ДТФ "Избеглийче" от село Избеглии, Асеновград. Представителите от градът домакин са клуб "Асеница", клуб "Ади", ТФ "Дивна" и ФТС "Везеница". Техните народни танци правят празника наистина български, а фолклорната фиеста ще завърши с едно голямо общо хоро, заедно с насъбралото се множество в публиката.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Инфарктна ситуация с ученичка в Пловдивско, спасил я кметът
В Асеновград изпратиха тържествено зрелостниците си с червен кили...
Трагичен инцидент в Пловдивска област
Цвета Караянчева: Сигурна съм, че на 9 юни хората ще направят раз...
Карлово отбеляза 24 май
Тържествено изпратиха първите абитуриенти в Асеновград


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).