Асеновград отбеляза своя празник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 12.05.2014
2187
Майските културни празници достигнаха своята кулминация вчера на празника на Асеновград. Тържествата започнаха с церемония по удостояване със званието Почетен гражданин на Асеновград, което тази година получи инж. д-р Никола Добрев за дългогодишната подкрепа в развитието на културата, спорта и социалните дейности в общината. Церемонията се състоя в криптата на Асеновата крепост.

Програмата продължи с тържествено шествие от крепостта до площад "Акад. Николай Хайтов", където кметът д-р Емил Караиванов отправи празнично слово към асеновградчани и гостите на града. В обръщението си той каза, че е повече от ясно, че за нас-поколенията на Асеновград, е предпочетено да запомним търпеливостта и дългата версия на историята и да не се срамуваме от всеки един факт от нея. 

След тържествената реч на д-р Караиванов, архиерейският наместник свещеноиконом Йордан Георгиев и свещеници от асеновградска духовна околия отслужиха водосвет и благослов за присъстващите и всички асеновградчани и гости на града.

Празникът продължи в градския парк с концерт на духовия оркестър на Военновъздушните сили и концерт на обичаните от всички Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

Междувременно, преминаващите се насладиха на типичните станимашки сармички, сладко от зелени смокини и други специалитети от местната кухня. Завладяващото майсторство на занаятчиите събираше погледи пред техните дюкяни, където можеха да се открият най-разнообразни плетени кошници, стъклени фигури, грънчарство, бижутерия и много други. 

Погледът на жителите на града привлече и атрактивният ретро автопарад, на който по главните улици преминаха красиви стари автомобили от ерата на руската "Чайка". Малко по-късно детски състави зарадваха присъстващите на сцената до лятното кино с неподправените си радост и талант.

Денят на Асеновград завърши с два празнични концерта. Единият беше за по-младата публика с участието на Поли Генова и Дичо. 

Кръшни хора изпълниха по-късно целия площад под ритмичните народни песни на Поли Паскова и хореографията на ансамбъл "Чинари". Кулминацията на празника бе невероятното лазерно шоу и впечатляващите фойерверки, които огряха небето на града.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Цвета Караянчева на Фестивала на ягодата в Кричим: Само ГЕРБ може...
Големи изкушения в богато пловдивско село
Цвета Караянчева в с. Желязно, община "Марица": Само ГЕРБ знае ка...
Най-вкусното събитие у нас се открива днес недалеч от Пловдив
Мъж отглежда банани в село до Пловдив
Чисто нова улица в пловдивско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).