Ясен е основният мотив за поисканото присъединяване на Белащица към Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
15:25 / 04.06.2022
10378
Белащица поиска да се отдели от община "Родопи" и да се присъедини към Пловдив като квартал, запазвайки статута си на село и кметство. Инициативният комитет "Стоп на кариерата в Белащица" стартира информационна кампания за предимствата да стане част от втория по големина град в България. В интервю за Plovdiv24.bg общинският съветник от ОбС - Родопи Лидия Гимишева и общинският съветник от ОбС - Пловдив Константин Георгиев обясниха мотивите. 

"От 4 години се борим срещу кариерите над Белащица, този ежедневен тормоз - взривяване на камъни, движение на камионите. През последните две години постоянно получаваме обещания от кмета на общината и цялото ръководство на община "Родопи", че застават зад нас, че ще реши проблема, но в крайна сметка стана ясно, че това са едни голи приказки, че желание за активни дейности липсват. Те доказаха, че са неспособни да се грижат за населението на Белащица" - каза Лидия Гимишева.

Проблемите на населеното място са много - няма редовно сметосъбиране, няма  редовен транспорт за учениците, които учат в Пловдив. Местната власт не може да защити здравето и живота на хората, липсват каквито и да е инвестиции в това населено място, което пълни бюджета на общината, изброява Гимишева.

Почти цял месец жители на Белащица протестират и не пропускат тежкотоварни камиони да минат през селото. 

"С всеки изминал ден тези хора стават все по-нагли. Имаше много сериозен инцидент на блокадата - представител на единия концесионер блъсна с автомобила си човек от протеста, който беше откаран с линейка. Кметът на "Родопи" иска от нас, Инициативния комитет, да поемем лична отговорност, понеже затварянето на пътя и спирането на камионите щяло да наруши икономическите интереси на тези фирми и ние да поемем ангажимент, ако има санкции спрямо общината, ние да ги поемем. Той сега трябваше ли да поеме ангажимент, ако с този човек се беше случило нещо лошо? Той да влезе в затвора, вместо шофьора?" - каза Константин Георгиев.

Като проблем Георгиев изтъкна, че никой от община "Родопи" не си е направил труда да въведе обходния път в експлоатация. Пътят е построен с кредит, изтеглен през 2005 г. и платен от населението, но досега няма Акт 16.

Протестите ще продължат, докато концесионерите не се откажат да возят материал. 

Инициативният комитет започва информационна кампания сред населението на Белащица за предимства и недостатъци от отделянето. Ще бъдат организирани срещи с експерти от данъчна служба Пловдив, които ще обяснят на хората, че няма да се случи тиражираното от кмета на "Родопи" вдигане на данъците, тъй като промилите в община "Пловдив" са по-ниски и данъчните оценки няма да се променят, защото населеното място ще остане категория "село".

Още за кариерите над Белащица и какви стъпки за присъединяването към община Пловдив се предприемат - гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (146):
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
17.12.2023 Изключително ниска активност на референдума в Белащица
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).