Възобновяват делото за ужасяващата катастрофа до моста на Герджика

Автор: Мариана Панчева
Коментари (10)
17:10 / 22.06.2016
12090
Възобновяват делото за ужасяващата катастрофа до моста на Герджика, при която тежко пострада 15-годишната тогава Катерина Матеева, съобщиха от Апелативен съд - Пловдив за Plovdiv24.bg.

Заседанието за разглеждане искането за възобновяване на наказателното дело е насрочено за 4 юли. Самото искане пък бе внесено лично от главния прокурор Сотир Цацаров с мотивите, че Окръжен съд - Пловдив е допуснал съществени нарушения на материалния закон и неправилно е приложил разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. 

Пътното произшествие стана на 19 май 2014 г. около 14,00 часа в Пловдив. Тогава гръцкият гражданин Христос Боскос управлявал собствения си лек автомобил, марка "Нисан" по ул."Победа" в посока кръстовището на ул."Победа" и ул."Полк. Сава Муткуров".

Той се движел с превишена скорост по средната лента за движение на западното платно на ул. "Победа". По същото време Васил Калев управлявал с разрешена скорост лек автомобил, марка "Мерцедес" по ул. "Победа" и също приближавал кръстовището. 

По това време непълнолетната Катерина Матеева, на 15 г. отПловдив, се намирала на западния тротоар на ул."Победа", след кръстовището и била застанала срещу маркираната пешеходна пътека. 

Двата автомобила, управлявани от Боскос и Калев, се движели към кръстовището, като Калев преминал с автомобила си на жълт сигнал със скорост около 46.50 км/ч., а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил, като последният достигнал скорост на движение около 98 км/ч, приближавайки се към кръстовището. 

Поради несъобразената от водачите скорост и нарушаване на правилата за движение по пътищата, в района на кръстовището между автомобилите настъпил удар. От удара лекият автомобил "Нисан" се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул."Победа" и блъснал стоящата на тротоара Катерина Матеева, на която са причинени множество наранявания, представляващи средна телесна повреда.

След проведеното разследване от Районна прокуратура - Пловдив Боскос и Калев бяха предадени на съд с обвинение за това, че при условията на независимо съпричиняване, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост са причинили средна телесна повреда на Катерина Матеева.

С Присъда от 15.06.2015 г. Районен съд - Пловдив е признал двамата подсъдими за виновни и е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно - с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. 

Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд - Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв.

След жалба на осъдените, с решение от 08.10.2015г. Окръжен съд - Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба в размер на 5 000 лева на Босков и 2 500 лева на Калев.

С решението си Окръжен съд - Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. Според Окръжен съд - Пловдив невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав, от неговата квалификация. 

Приел е също, че неприлагайки чл. 78А от Наказателния кодекс (освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба), Районен съд - Пловдив е нарушил правото на защита на подсъдимите.

Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен.

"Законът не изисква вредите, причинени с деянието, да са част от обективната страна на състава на престъплението, предмет на обвинението. Достатъчно е същите да са пряка и непосредствена последица от деянието. 

В този смисъл са и задължителните указания в Постановление на Пленума на Върховния съд № 7/85г. и Тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия № 88/ 82г.", се сочи в искането на главния прокурор.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (10)

Още по темата (88):
21.05.2018 Момичето от ужасната катастрофа на Герджика: Пазете се, обичайте и
прощавайте!
28.03.2018 Шах с пешката! Полицията вече не издирва Христос Боскос!
28.03.2018 Извънредно: МВР издирва Христос Боскос, прегазил Кари на спирката на
Герджика!
23.06.2017 Момичето, преживяло ужасната катастрофа на Герджика, тръгва по нов път! Успех, Кари!
17.11.2016 Пловдивският апелативен съд резна Цацаров за делото на Кари
24.10.2016 Продължават мъките на блъснатото до моста на Герджика момиче
Още новини от Новини от Пловдив:
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).