Всички познаваме това емблематично място в Пловдив, как обаче е изглеждало преди 30 и 40 години? Вижте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:16 / 02.04.2023
10320
Римският стадион на Пловдив е едно от най-емблематичните места в нашия град. Чудесно място за разходка и запознаване с многовековната история на хората, живели на това място преди хиляди години.

Във фейсбук групата "Акция Фото Пловдивъ" пловдивчани ни предоставят снимки отпреди 30 и 40 години, с които си припомняме как е изглеждал стадионът в не много далечното ни минало, видя Plovdiv24.bg.

Ето и накратко какво казва историята за Римския стадион:

Стадионът на Филипопол е изграден в началото на ІІ в. при император Адриан. Разположен е в северния край на укрепения град, между двете крепостни стени, в естествената гънка между западния склон на Таксим тепе и източния склон на Сахат тепе. Съоръжението с приблизителни размери 240 м дължина и 50 м ширина е събирало около 30 000 зрители. Сега, след скорошната му реконструкция, той е възроден за нов живот и върху 14-те реда мраморни седалки можете да седнете и днес.

В съвременния облик на града Стадионът на Филипопол се намира под главната пешеходна улица на Пловдив. Северната му част е достъпна за посетители. Може да се види също част от градската стена, построена през 172 г. при царуването на император Марк Аврелий, и основите на Римския акведукт на Филипопол. 

Римският стадион е обявен за национална културна ценност през 1995 година.

Стадионът е посещаван от най-малко четирима римски императори - Публий Елий Траян Адриан (Publius Aelius Traianus Hadrianus), Марк Аврелий Север Антонин Август (Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus), Елагабал (Elagaballus) и Марк Юлий Филип (Marcus Julius Philippus).

До скоро достъпна за посещения беше само северната част на стадиона (сфендона), разкрита окончателно през 70-те години на ХХ в. Посетителите имат възможност да гледат първият 3D филм /анимация/ "Пловдив през ІІ век", представящ Филипопол по време на римския период I - IV в. Филмът е посветен на Римския стадион и представя възстановен модел на съоръжението, както и възстановки на най-популярните игри провеждани на него.

От септември 2021 г. открити за посещение са археологическите находки на Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, намиращ се в сградата на Търговски център Star Gallery ( магазин H&M на Главната улица). С отварянето на обекта, туристите имат възможност да видят всички разкрити части от Римския стадион – на пл. Римски стадион, археологията под "Екселсиор“ и най-новата под магазин H&M.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).