Връщат автентичния вид на Градската градина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
14:31 / 24.11.2009
6567
Водна атракция или етажирана растителност да има в централното колело на Градската градина ще реши до края на деня специална комисия. Еколозите от общината и район "Централен", специалисти от "Градини и паркове", Съюза на ландшафтните архитекти и с присъствието на инж. Нинко Христов, проектирал сегашния вид на парка, днес оглеждат всяко кътче от Градската градина. Довечера ще са готови с техническо задание за нейното възстановяване и реконструкция, за тази идея Plovdiv24.bg съобщи преди дни.

"Целта ни е да възстановим автентичния вид на Градската градина, както обновяването и разширяването на част от  съоръженията, които в момента са в окаяно състояние", отбеляза главният еколог Христо Минков.

Той припомни, че Градската градина не е Цар Симеоновата градина, а се намира до Дома на младоженците. Тя е създадена още през 1878 г. с указ на княз Дондуков и е първата градска градина не само в Пловдив, а и в цялата страна. Обявена е за паметник на градинско-парковата култура. Затова и с проекта, който на основата на днешното техническо задание ще бъде изработен до края на годината, общината ще кандидатства за финансиране пред ЮНЕСКО. Възможни са и други пътеки - чрез министерството на регионалното развитие и благоустройство или на околната среда, които заместник-кметът Ганчо Колаксъзов ще трябва да намери и посочи. 

"Плочникът пред Дома на младоженците ще изчезне и дърветата ще достигнат до някогашната баня, която сега е мебелен магазин. Разширението ще е в посока към кръстовището между булевардите "Руски" и "Шести септември". Ще бъдат подменени всички пейки и кошчета, голяма част от които са амортизирани и счупени. В целия парк ще има художествено осветление. Вместо досегашните две кафенета и две детски площадки ще останат по един брой от двете, но наистина големи и хубави", изреди част от идеите Минков.

Предвижда се да бъдат поставени паметни плочи на създателите.  Освен на княз Дондуков, по този начин ще бъде отдадена почит  и на руския военен топограф - капитан Илински, който е единственият чужденец, работил след Освобождението в община Пловдив и под чието пряко ръководство е създадена Градската градина. За сметка на това ще бъдат премахнати бетонните съоръжения в източната част на парка, служили навремето за ограждане на контейнери за смет. Изсъхналите дървета и пънове също ще бъдат премахнати, а на тяхно място - засадени нови дръвчета. 

Още до края на седмицата Христо Минков и районният кмет Райна Петрова ще направят консултации колко ще струва работното проектиране и съвместно ще търсят необходимите средства.

Виж коментарите (7)

Още по темата (88):
25.04.2024 Георги Стаменов с подробности кога и как улица "Христо Г. Данов" става пешеходна
25.04.2024 Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна
зона
23.04.2024 Социалисти: Ако ул. "Христо Г. Данов" стане пешеходна, транспортният хаос в Пловдив ще се засили
20.04.2024 Още любопитни факти за Първата градска градина
20.04.2024 Иван Тотев: Реконструкцията на Градската градина надмина очакванията ми, страхотно е
20.04.2024 Промени в програмата на събитията в новооткритата Градска градина
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).