Вижте официалната безработица в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:59 / 22.11.2021
5579
През третото тримесечие на тази година коефициентът на безработица е 4.6%, а този на населението, на възраст от 20 д 64 г., е 74,5%. Това са официални данни на НСИ, но според публикации в някои медии, Пловдив оглавява националната статистика по безработица в последната седмица.

Дали наистина това е така – отговаря Николай Димитров от Регионалната  агенция по заетостта.

Пловдивски регион, по териториално деление, освен областта обхваща също  и регионите на Смолян и Пазарджик. Така, за целия този обхванат регион,  равнището на безработицата е 5%.

Регистрираните безработни в обхвата на тези три области са 23 852 души. За Пловдивска област безработицата е 4%, или 12 105 души, регистрирани в бюрата по труда.

Само за Пловдив – град процентът на незаетите е 3,1 на сто, което е под средното за страната, областта и региона.

В Агенцията по заетостта  се работи с регистрирани безработни. Тоест, към 31 октомври, такива са 23 852 души, което дава и равнището от 5%. Статистиката се води  месечно, защото динамиката е голяма.

Бюрото по труда е обществен посредник, макар и вече само един от тях, на трудовия пазар. Това не означава, че всички регистрирани получават обезщетения. Бюрото не е социална служба, а само посредник, посочи Николай Димитров.

По думите му, точно определена законова процедура определя дали и колко обезщетение ще получава даден регистриран безработен.

През август например, равнището на безработица е бил 4.3%, а  сега е 4 –  тоест наблюдаваме спад.

Тенденцията обаче не е строго фиксирана, тя също е динамична, зависи от сезонното движение на работната сила. Има традиционно слабо нарастване на безработицата през ноември – декември, но то е много слабо.

От началото на годината до 31 октомври няма никъде декларирани масови съкращения, за да се видят някакви пикове. Това са фактори, повлияни от различни причини.

Ковид пандемията не е повлияла на безработицата. Преобладаващо регистрираните са хора без квалификация – 56%. За Пловдив, по същия признак най-много са хората със средно или основно образование.

За десетте месеца на годината – 11 111 души са прекратили регистрацията си  в бюрата по труда в цялата област.

В момента свободни позиции 11 950 от всякакъв вид, като най-търсени професии от сферата на средното образование, международни шофьори и машинни оператори за промишлеността.

И пенсионери могат да си търсят работа чрез пловдивската агенция по заетостта, съобщи "Радио Пловдив".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).