Вдъхват нов живот на един от най-печалните пловдивски подлези

Автор: Георги Василев
Коментари (2)
14:07 / 16.10.2020
8307
Едно от най-печалните градски пространства в Пловдив ще бъде преродено за нов живот, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Вече има издадено строително разрешение за основния ремонт на подлеза на Чифте баня, който минава под кръстовището на булевардите "Цар Борис III Обединител“ и "Шести септември“.

Проектът, стартирал през 2018 година, беше представен преди минути от кмета на район "Централен“ Георги Стаменов, чиято е инициативата за уникалната реновация. Може да бъде реализиран в рамките на 9 месеца, стига да бъде осигурено финансиране. Прогнозната стойност е около 3.2 милиона лева. На този етап пари за подлеза няма, но местната власт ще търси варианти за финансиране в бъдеще.

На събитието присъстваха градоначалникът Здравко Димитров, зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов, общински съветници, граждани и журналисти.

Подлезът на Чифте баня е пуснат за експлоатация е края на 70-те години и никога не е бил ремонтиран. След стартирането на новия буферен паркинг на улица "Четвърти януари“, от район "Централен“ предприемат инициатива за връзка от паркинга до атракциите на града – квартал "Капана", Небет тепе и Главната.

"Достъпността е изключително важна за родителите с детски колички и хората с увреждания. Невъзможно е поставянето на рампи, затова ще бъдат поставени 4 модерни, панорамни асансьора. Те ще бъдат монтирани на четирите изхода на съоръжението“, коментира Стаменов.

Според проекта, ще бъде запазена бившата кафе-сладкарница. Мозайките ще бъдат съхранени и експонирани. Ще бъде изградена модерна канализация, която да брани подлеза от всеки потоп. Престои поставянето на ново осветление, тавани, настилка, информационни табели и т.н.

По думите на Стаменов подлезът може да бъде място за култура, съвременно и стрийт изкуство. Ще има видеонаблюдение и физическа охрана.

Plovdiv24.bg излъчи на живо брифинга. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (2)

Още по темата (12):
09.12.2023 Какво е бъдещето на подлеза на Чифте баня, говори Георги Стаменов
28.10.2022 Подлезът на "Баня Старинна" светна след ремонт
27.07.2022 Пловдивски кмет хвана пистолета за боядисване
26.04.2021 Младо семейство се сблъска с неочакван проблем в Пловдив
28.08.2018 Приемат нов правилник за подлезите в Пловдив
23.08.2015 Ремонтират подлеза до "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).