ВУСИ домакин на голяма международна конференция в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:58 / 15.11.2020
2749
Представители на академичната общност от осем държави взеха присъствено и онлайн участие в международната научна конференция на тема "Предизвикателства за сигурността и икономиката на държавите от Черноморския, Каспийския и Средиземноморския регион“, която се проведе във ВУСИ. Събитието премина при спазване на всички противоепидемични мерки, а официален гост бе почетният консул на Италия Джузепе ди Франческо. Той сподели, че е изключително впечатлен от Висшето училище по сигурност и икономиката и ще се радва отново да бъде гост на вуза при следващи събития.

Научната конференция откри президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов, който благодари на всички участници – в залата и включващите се онлайн.

"За нас е голяма чест, че в конференцията ще вземат участие и наши колеги от Русия, Латвия, Украйна, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Азербайджан. Убеден съм, че в рамките на днешния ден ще засегнем много важни въпроси и ще проведем интересни дискусии“, обърна се към аудиторията проф. Манолов. Той представи и обръщението на ректора на Академията на МВР – проф. Тимчев, който се извини за невъзможността да се включи в конференцията.

"Провеждането на подобни форуми е само едно от доказателствата, че и в образованието следва да се обединяваме в името на това децата на БЪЛГАРИЯ да бъдат образовани и подготвени в тази насока. В този смисъл договорът между ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО СИГУРНОСТ И ИКОНОМИКА и АКАДЕМИЯТА НА МВР е ясно доказателство за това, че две от водещите училища – съответно частно и държавно, в областта на професионално направление "Национална сигурност“ могат да работят заедно в името на една от най-важните инвестиции за всяка държава и човек, а именно тази в образованието“, споделя в обръщението си проф. Тимчев.

Основният доклад на конференцията представи проф. д.и.н. Нина Дюлгерова с труда си на тема "Акваторията – предизвикателство или заплаха за сигурността“. В контекста на пандемията от коронавирус, която оказва пряко влияние и на сигурността, тя обърна внимание на факта, че акваториите са единствената незасегната все още зона, където няма наложени никакви ограничения. Основен е въпросът и за сигурността на Европа във връзка с акваториите.

"Европа трябва да съумее да опази идентичността и границите си именно през своите акватории и да положи повече усилия в тази насока“, категорична бе в доклада си проф. Дюлгерова и добави още, че именно държавите, които имат излаз на море, ще бъдат част от глобалния свят, но не само този в интернет, а и от реалния.

В рамките на деня бяха представени над 20 доклада, които породиха интересни дискусии и засегнаха важни въпроси, свързани с опазването на сигурността и икономиката на държавите от Черноморския, Каспийския и Средиземноморския регион. Сред обсъдените теми бяха тези за проблемите с наркотрафика през Черно море, предизвикателствата на ислямския радикализъм и екстремизъм, конфликтът в Нагорни Карабах и др.

В конференцията участие взеха както преподаватели, така и студенти, като всички участници дискутираха активно представените теми. "Докладите на студентите винаги са интересни за нас като преподаватели и по-тесни специалисти, защото се засягат интересни въпроси и гледни точки от хора, които не са обременени с огромно количество информация и знания в тясна сфера и могат да имат по-общ поглед над нещата“, коментира проф. Нина Дюлгерова в края на конференцията.

Събитието закри проф. Манолов, който още веднъж благодари на всички присъстващи в залата и пред екраните и сподели надеждите си следващата конференция да се състои при по-благоприятни условия, когато всички могат да отново да се съберат заедно.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).