В Пловдив започна изграждането на нов православен храм

Автор: Диана Бикова
Коментари (6)
13:27 / 01.09.2020
9525
Митрополит Николай лично зазида основния камък на бъдещия храм "Св. Архангели" на Джамбаз тепе в Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Преди това, подканен от владиката, кметът Здравко Димитров на място подписа строителното разрешение, подканен от владиката. Парафи върху листа хартия положиха дарителят на имота Георги Гергов, а след него и самият митрополит. Документът беше сложен при основния камък. 

Преди дни стана известно, че Административният съд в Пловдив е обявил за нищожна заповедта на кмета за предварително изпълнение на ПУП-а на имота, преди да има одобрение от Общинския съвет. Димитров заяви, че веднага след обявяването на съдебното решение общината е внесла жалба в по-горната инстанция.

В словото си митрополит Николай упрекна всички, които са се обявили против изграждането на храма. Владиката вмъкна в речта си библейската реплика "Тези, които ме подкрепят, ще застанат от дясно, а тези, които са против - от ляво". Вероятно вложи в думите и пряк, и преносен смисъл, тъй като до десницата му се бяха подредили кметът Здравко Димитров, дарителят Георги Гергов и съпругата му Вили и останалите представители на държавната и местната власт, от лявата страна бяха представителите на медиите. В отговор отец Апостол заяви, че пловдивските свещеници са готови сами да построят храма. Събрана е подписка от 51 духовници в подкрепа изграждането на църквата като реакция срещу сигнали от граждани, които пък са против.

Преди церемонията на Джамбаз тепе по Главната премина молитвено литийно шествие, предвождано от празничната икона на св. Архангели от иконастаса на разрушения заради строителството на тунела старинен храм "Св. Архангели". Основният камък за бъдещия храм пък беше носен през цялото време от кмета Димитров. По-късно той обясни, че преди 10 години е поел този обет и сега го е изпълнил.

При полагането на основния камък за изграждането на храма "Св. Архангели" всички църковни камбани в града биеха с празничен звън. Церемонията ознаменува началото на новата църковна година, която започва на 1 септември.

Репортажен запис от събитието гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (6)

Още по темата (4):
06.05.2023 Митрополит Николай: Георги Гергов се нареди до онези достойни мъже от Възраждането, които са изграждали този град
06.05.2023 В Пловдив осветиха най-новата църква в България
06.05.2023 Днес освещават най-новата църква в Пловдив
03.05.2023 Най-новата църква в Пловдив е готова, ето я от дрон
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).