Уникална за България лаборатория бе открита в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
11:26 / 17.09.2020
7008
Преди минути започна представянето на Изследователския център по мехатроника и нанотехнологии в централната лаборатория по приложна физика - Пловдив към Българската академия на науките. На церемонията присъстват председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът по образование Стефан Стоянов, представители на министерството на образованието и науката, на Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ и др., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

В лабораторията е създадена т.нар. "чиста стая" - пространство с площ от 300 кв. м. В нея има оборудване за 5 милиона лева, осигурени по различни проекти,  съобщи проф. Румен Каканаков. 

Научната инфраструктура се използва за научна, научно-приложна и иновативна дейности, посочи в презентацията си доц. д-р Лиляна Колаклиева. В изследователския център на лабораторията, създаван в продължение на 10 години, чрез различни проекти, се работи по темата за промяна на свойствата на повърхностите с цел удължаване на живота. Приложението е в различни области - металостроене, самолетостроене, автомобилостроене, медицина и т.н.

"Чистата стая е сърцето на изследователския комплекс, там е разположено оборудването, с което работим. Има строг контрол на средата – запрашеност, температура, влажност, антистатичен и антивибрационен под. По американския стандарт чистата стая е клас 100 000, а по европейския съответства на ISO 8. Лабораторията е с приложна насоченост, затова се използват два типа технологии с приложение в индустрията и можем да правим трансфер на технологии" - обясни доц. Колаклиева.

Клиенти на лабораторията са много фирми от "Тракия икономическа зона", както и европейски фирми с представителства в Пловдив и региона, допълни проф. Каканаков. "Работим с над 30 фирми от страната и чужбина. Изпълнили сме 150 технологични поръчки. По време на кризата работихме на пълни обороти" - каза още той. Като пример посочи, че фирма от Пазарджик, която доскоро е правела поръчките си в Германия, след като научила за лабораторията в Пловдив, се обърнала към нея.

"Благодаря на БАН, че развива наука в полза на индустрията. В Пловдивска област имаме стотици фирми и заети работни места. Дори в момент на криза като тази продължават да се разкриват нови работни места" - каза в приветствието си кметът Здравко Димитров

Поздрав отправи и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски: "Поздравявам колегите от Пловдив, че успяха в кратък срок да направят нещо много трудно. Лабораторията е изключителен пример как научните изследвания водят до иновации. Има чуждестранни фирми, които ги търсят за съвместна дейност, което рядко се случва в България. Ноу-хауто на нашите колеги е уникално. Поздравления и на добър час. Убеден съм, че ще допринесат за развитието на индустрията в Пловдив.".

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Plovdiv24.bg излъчи на живо събитието. Ако желаете да бъдете уведомени при бъдещи излъчвания на живо, абонирайте се за нашия канал в Youtube Plovdiv24.bg или ни последвайте във Фейсбук: Plovdiv24.bg новини.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).