Учители от САЩ посетиха Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:27 / 01.08.2017
3379
Делегация от САЩ посети Община Пловдив за среща с представители на общинското ръководство и администрация в рамките на провеждащия се в момента летен семинар, организиран от Българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен, която успешно осъществява културен и образователен обмен между двете страни в продължение на повече от 20 години. 

В периода 9 юли - 5 август, американски преподаватели от целия континент с различни специалности участват в семинар на тема "България в контекста на предизвикателствата, свързани с миграцията и европейските политики на сближаване". Вчера група от 16 учители, заедно с членове на Комисията, водени от Анжела Родел, директор на "Фулбрайт" за България бяха на визита в Пловдив, която включваше още провеждане на лекция "Политиките на представители на Българската диаспора, установили се в България", дискусия с представители на МОН и инж. Димитър Георгиев - почетен консул на Украйна в Пловдив, среща с преподаватели от ПУ "Паисий Хилендарски", обиколка с гид на Стария град, посещение в Етнографския музей, разглеждане на Малката Базилика на Филипопол, в която в края на деня бе изнесен концерт на възпитаници на АМТИИ - Пловдив. 

Идеята на организаторите за посещението в Пловдив бе да се запознаят американските гости с представители на едно много добре работещо представителство на местната власт и да получат както обща информация за дейността на общината в областта на образованието, културата и туризма, така и да бъдат запознати с политиката на привличане на чуждестранни работници и представители на българската диаспора в чужбина, тъй като темата на семинара засяга миграцията.

В срещата от страна на Община Пловдив участваха инж. Александър Държиков - заместник-кмет по култура и туризъм, Розалин Петков - заместник-кмет по общинска икономика, здравеопазване, екология и управление на отпадъците, Виделина Гандева - директор на Общинското предприятие "Туризъм", Алена Палашева -началник-отдел "Развитие и международно сътрудничество", Донка Щилянова - началник-отдел "Образование" и Пламен Панов - гл.експерт в отдел "Развитие и международно сътрудничество". 

Основните теми на разговорите бяха свързани с проекта на Община Пловдив, съвместно с Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", в който за втора поредна година Община Пловдив стартира четиригодишната си международна образователна програма с украински и молдовски граждани от български произход по специалност "Софтуерно инженерство", бакалавър, редовно обучение. В рамките на целия период на обучението, Община Пловдив осигурява финансирането на всеки един от приетите студенти за семестриалните такси за платено редовно обучение, таксите за общежитие и стипендия. Вторият проект, който бе представен на срещата е на JobTiger, "Тракия икономическа зона" и община Пловдив, които започнаха през изминалата година стратегическа кампания за привличане на служители за индустрията. 

За да посрещнат растящата нужда от кадри, едни от най-големите инвеститори от района на Пловдив се обединиха около концепцията за търсене на кадри на първо време от страната и по-конкретно от населени места с висока безработица. Кампанията започна с 5 града в страната. Във втората фаза, кампанията ще продължи с други градове в страната и чужбина - в Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

Част от въпросите на гостите бяха свързани със спечелената титла Пловдив - Европейска столица на културата 2019, политиките в областта на туризма, богатото културно-историческо наследство на града, събитията от Културния календар и други. На финала на срещата, всички гости получиха традиционни рекламни материали на Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).