Страхотна инициатива очаква пловдивчани

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:00 / 11.05.2019
2423
През май предстои за първи път в България да се проведе глобалната кампания "Май Месец за Измерване“. Това е най-голямата синхронизирана здравна кампания в световен мащаб и се провежда едновременно в над 100 държави. Основна цел на кампанията е да се повиши обществената осведоменост и да се съберат научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху световната здравна политика, за да бъде направен контролът на нивото на кръвното налягане по-достъпен за хората по целия свят.

Повече от 10 милиона души умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане - като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност – неустановена, хипертонията не може да бъде лекувана, така и усложненията не могат да бъдат предотвратени. Според изследването на PURE 46,5% от хората по света, които имат хипертония, всъщност не знаят, че я имат, въпреки че откриването е много просто.

"Повишеното кръвно налягане е най-големият рисков фактор, допринасящ за глобалната смърт и световното бреме на заболяванията, а "Май Месец за измерване“ вече е започнал да поставя здрави основи за значително повишаване на общественото разбиране на този така сериозен проблем“, заявява професор Нийл Полтер, бивш президент на ISH (2012 - 2016) и създател на кампанията .

Именно за това Международната асоциация по Хипертония (ISH) и Световната лига по хипертония (WHL) решават да направят кампания срещу тази черна статистика, създавайки глобалната инициатива "Май Месец за Измерване“. "Май Месец за Измерване“ се разширява и днес вече е най-мащабната и глобална синхронизирана обществена кампания за скрининг на кръвно налягане в света.

В рамките на първото провеждане на кампанията "Май Месец за Измерване“ са планирани над 80 точки за измерване на кръвното налягане в страната, до които хората ще имат достъп по различно време през целия месец Май.

В Пловдив кампанията ще се проведе с възможности за скрининг на кръвно налягане на 3 общестевни точки:

11 май – на Джумаята от страната на ул. "Христо Г. Данов".

15 май – в двора на УМБАЛ "Св. Георги".

19 май – по време на Първия Национален фестивал на пешеходеца на Гребна база.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).