Сеч пред една от най-печалните къщи на центъра разгневи пловдивчани

Автор: Георги Василев
Коментари (1)
10:25 / 22.10.2020
3072
Служители на общинското предприятие "Паркове и градини“ запалиха резачките и отстраниха две от липите на кръстовището на улиците "Д-р Г.М. Димитров“ и "Цар Асен“ в идеалния център на Пловдив. Едно от дърветата беше посадено пред една от най-печалните сгради в града ни – 100-годишна къща-бижу, от която останаха само две стени след скандално разрушаване преди около 6 години. Днес стените са запазени, но върху тях е изградена масивна съвременна кооперация. Ето какво пише Запрянова в сигнал до Plovdiv24.bg.

"На 29 септември станах свидетел на отсичането на две видимо здрави дървета на кръстовището на улиците "Цар Асен" и "Г. М. Димитров". Веднага подадох сигнал до община Пловдив и до Общинския инспекторат. До днес нямам отговор от нито една от двете институции, за сметка на това миналата седмица местата и на двете дървета бяха покрити с плочки и все едно никога не ги е имало. Като гражданин мога толкова да се боря. Надявам се вие, като журналисти, да успеете да преборите мълчанието на системата и да разберем защо бяха отсечени две здрави дървета и заличени следите им“.

Според хората от квартала отсичането на липата пред бившата старинна къща е било планувано още със започването на строежа на новата сграда. За това сочат проекти на сградата от преди няколко години, където въпросното дърво липсва. Справка в платформата "Google street view“ показва, че с напредването на строежа, намаляват клоните на дървото, като през 2019 година то вече е почти унищожено.

В сградата ще се помещават общо 11 луксозно-обзаведени апартамента, 9 от които ще бъдат давани под наем. На първия етаж ще има голяма търговска площ, а точно пред вратата на бъдещие магазин беше вече унищоженото дърво.

От ОП "Паркове и градини“ опровергаха твърденията на гражданите от квартала. По данни на общинското предприятие, двете липи са били изцяло изсъхнали, което е констатирано от ръководител на общински екип. Преди отсичането е направена е експертна оцента и е издадена заповед от кмета на район "Централен“ Георги Стаменов. От ОП-то са категорични, че нито едно дърво не се отсича без заповед от съответното районно кметство, с изключение на аварийни ситуации.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).