Регионалното министерство ще следи под лупа пробива под Водната палата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 21.04.2022
2144
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще следи под лупа изпълнението на пробива под Водната палата за евентуални щети по вече реализирания проект за благоустрояването на зоната на бул. "Марица юг“ с европейски средства. Това става ясно от отговора на зам.-министър Деляна Иванова на сигнал за проблеми при строителството на подлез под кръговото преди моста на панаира, подаден от лидера на партия КОД в Пловдив Пепа Деведжиева.

Пробивът е един от обектите, които ще се реализират с кредит от Фонда за градско развитие. Още при оценката за отпускането на заема е отчетен рискът от двойно финансиране за едни и същи дейности, до което би се стигнало, ако бъдат увредени зелените площи, тротоарите или джобовете за паркиране и после те бъдат възстановени. Затова и фондът ще упражнява стриктен мониторинг, ще изиска проектната документанция още преди започване на строителството и тя ще бъде съгласувана с управляващия орган на програмата, отпуснала парите за зоната по бул. "Марица юг“.

"При установяване на възможна хипотеза за двойно финансиране на разходи за едни и същи дейности Фондът за градско развитие ще изключи стойността на засегнатия участък от допустимото финансиране от кредитния ресурс за пробива“, е записано в отговора на министерството. А още на 17 януари т. г. Община Пловдив е официално предупредена, че ако при изграждането на новия обект има поражения по вече реализираното по бул. "Марица юг“, тя ще трябва да върне съответната част парите, получени като безвъзмездна финансова помощ. В заключение зам.-министър Деляна Иванова казва, че и МРРБ ще проследи цялата работа по пробива и може да наложи финансови корекции по проекта за облагородения булевард, които ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

"Пробивът под Водната палата е много проблемен проект като транспортно решение – и по време на строителството, когато ще бъде блокиран центърът на града, и като краен резултат, защото няма да разтовари трафика. А след това становище на МРРБ се оказва, че той носи и много финансови рискове за общината“, коментира Пепа Деведжиева. Тя припомня и изразените вече съмнения, че отделените пари за подлеза под кръговото няма да стигнат при ръста на строителните материали.

Виж коментарите (0)

Още по темата (264):
13.07.2023 Разправия за пари заради глобата за пробива при Водната палата
11.07.2023 Слави Георгиев: Липсата на планиране, спазване на срокове и необмислени постъпки доведе до санкция, която ще плащат пловдивчани
07.07.2023 Деведжиева: С толкова безпомощно управление Пловдив се сблъсква за първи
път
06.07.2023 1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата
05.07.2023 Глобиха община Пловдив заради пробива при Водната палата
23.05.2023 Община Пловдив плаща 700 000 лв. за нереализирания пробив при Водната
палата
Още новини от Новини от Пловдив:
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...
Бляскава церемония събра известни особи в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).