Регионален център за жертви на сексуално насилие правят в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:09 / 05.10.2021
1132
Регионален център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден в Пловдив. Процедурата е стартирала още през 2016 година, но заради пандемията от коронавирус, е останала само на хартия. Проектът беше представен в Областна администрация от Дияна Видева от асоциация "Деметра“ и Теодора Манева от посолството на Великобритания. Идеята бе подкрепена от областния управител Ангел Стоев.

В осъществяването на проекта освен областна управа се включват Община Пловдив и основно дирекция "Здравеопазване“, както и полицията. В Бургас вече има изграден такъв център като към него са се присъединили още няколко общини в региона.

"Моделът на функциониране е британски. Целта е да се предостави комплексна услуга на едно място, а не жертвите на сексуално насилие да се разхождат по институциите. По тази причина е предвидено да има здравен център с необходимото оборудване и специалисти, кризисни консултанти и терапевтично обслужване. Предлаганата грижа е и за мъже, и за жени, а центърът е конфиденциално място“, обясни Дияна Видева от фондация "Деметра“. Тя допълни също, че центърът има свой борд за управление с представител на всяка от институциите.

"Имате подкрепата ми. Предлагам да сформираме работен екип от представители на Община Пловдив и Областна администрация, които да посетят вече изграденият и функциониращ център в Бургас, за да почерпим опит и добри практики, които да приложим тук“, каза областният управител. Представител на посолството на Великобритания увери, че с тяхна помощ ще се търсят средства за издръжката на центъра. Директорът на дирекция "Здравеопазване“ в Община Пловдив д-р Калин Калинов представи възможностите за базиране на центъра, а областният управител пое ангажимент за обсъждането им на следващото заседание на Областния оперативен щаб.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).