Проверяват законно ли се харчат 5 млн. лева за почистването на Марица

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
11:29 / 23.04.2021
2440
"Демократична България" е сезирала Агенцията за обществени поръчки да се провери дали поръчката за почистването на река Марица на кмета Здравко Димитров е обявена законно, съобщи на пресконференция Веселина Александрова, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Именно агенцията трябва да прекрати тази обществена поръчка без предварително обявление. 

От "Демократична България" очакват това да се случи, защото според тях става дума и за беззаконие, и за съмнително и непрозрачно харчене на общите ни пари.

Кметът, макар и скрит зад подписа на един от заместниците си, иска да даде пряко, а не чрез отворена обществена поръчка, 4,9 млн. лв. без ДДС на фирмите ПИМК ООД и “Томов Трейд" за почистване на коритото на река Марица.

Ние не спорим, че коритото на Марица трябва да бъде почиствано. Настояваме обаче това да се случва по правилата на закона. Обществена поръчка не е обявена с мотив “спешност" на дейностите. Самите документи, подадени от общината, обаче опровергават това. Първо – почистването трябва да се случи за 12 месеца. Срокът никак не се връзва с твърдението в мотивите за пряко договаряне, че заради обилните валежи през март и април можело да има “приливна вълна" и това “спешно" трябва да се предотврати.

Второ – кметът и администрацията му явно “спешно" искат да обещаят близо 5 млн. лв. на споменатите фирми – поне на тази мисъл навежда признанието в документацията, че парите всъщност не са налични, а “неотложното чистене" на коритото ще се случи, когато бъде осигурено финансиране.

Щом повдигнахме темата, зам.-кметът по финансите Величко Родопски призна в интервю, че според него правилният подход би бил обявяване на обществена поръчка. Сам каза и, че се чака становище на Агенцията по обществените поръчки дали не е нарушен законът.

А Здравко Димитров се оплете в обясненията защо се заобикаля прозрачната процедура по избор на изпълнител – хем обществената поръчка можела да отнеме 2 години, твърди той, хем... можело и да се обяви такава в крайна сметка.

Казусът вече е в АОП за проверка.


Виж коментарите (3)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).