Пролетен Пловдив събира майсторите на панаир, кметът ще тъче

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
14:00 / 14.05.2019
2682
Задава се пищното пролетно издание на Панаира на занаятите, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Над 70 майстори отново се събират на ул. "Райко Даскалов" (т.н. Малка главна), откриването е на 16 май, а финалът на 19 май.

Надграждайки, организаторите от Регионалната камара в Пловдив са включили в програмата няколко нови инициативи. За първи път (паралелно с основното събитие) ще се проведе фестивал, посветен на тъкачеството - "Споделени нишки", ще има колоритен "Парад на шапките", очакват се и демонстрациите на майстори ножари от Сопот, някога произвеждали за ВМЗ - Сопот. 

В рамките на "Споделени нишки" ще бъде изтъкана черга от 2019 см, посветена на Европейска столица на културата. Майсторите ще вплетат всеки своята идея, пловдивчани също ще могат да се включат в процеса, а последните 19 сантиметра  са запазени за дипломати и кмета на Пловдив Иван Тотев, които да сложат финалните щрихи в еврочергата. (Мястото ще е пред сградата на БНБ). 

Шапките пък ще дефилират на стълбите на "Каменица" (17 май); там ще бъде разположена работилница за аранжирането им. Хората ще ги пробват и дефилират с тях, ще имат възможност и да донесат свои шапки, с които да се включат в ревюто. Най-атрактивните - естествено, ще бъдат наградени. В събота - 18 май, пък ще са детските работилнички.

"ОПитваме се да привличаме младите, да пазим бита и традициите", сподели председателят на РЗК - Пловдив Тони Симидчиева. "Често ни смятат за остарели, но времето показа, че хората ни търсят, интересуват се от нас, а ние всяка година се опитваме да направим нещо различно", категорична бе тя.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).