Помните ли го? Пловдивчанин бе президент на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (25)
21:48 / 08.09.2016
10452
В препълнената зала на Военния клуб в София беше представена книгата "Президентът Петър Стоянов. Преговор на историята". Десетки приятели и почитатели на автора дойдоха да го поздравят и да си спомнят времето отпреди 20 години, когато той бе избран за президент на България. 

С Петър Стоянов беше съпругата му Антонина и дъщерята Фани, вече красива 25-годишна дама. Сред гостите беше и сегашният президент Росен Плевнелиев

"Историята трябва да се знае, историята трубва да се преговаря", започна словото си той. 

Плевнелиев изрази притеснението си, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена, издига нови стени на разделението.

Водещи на представянето на книгата бяха директорът на театър "София" Ириней Константинов и неговата колежка Лилия Маравилия. Те прочетоха статии на Петър Стоянов, както и интервю, направено с него от първия зам.-главен редактор на "24 часа" Юри Велев.

Петър Стоянов заяви, че приятелството на хората в залата, които са били с него и в началото на президентската кампания, и при избора му за президент, и при загубата му на следващите избори, са най-големият му капитал. 

Сред присъстващите бяха и вицепрезидентът на Стоянов Тодор Кавалджиев, както и популярните от някогашното СДС Евгений Бакърджиев, Васил Гарнизов, Методи Попов, Юри Юнишев, Васил Станилов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Константин Марков, Румен Леонидов, Константин Марков, Иван Тенев, Вяра Анкова, волейболната легенда Димитър Златанов и други.

Издателство "Хермес" пусна на пазара тази книга по повод 20-годишнината от избирането през 1996 г. на Петър Стоянов за президент на Република България. Сборникът включва статии, обръщения, речи (включително и много импровизирани) и интервюта на президента Петър Стоянов не само от български, но и от редица чужди медии като "Вашингтон пост", "Вашингтон таймс", ОРТ - Русия, "Соар". 

Публикациите са подредени хронологично и са изключително интересно свидетелство за историята на българския преход. Книгата дава отгово на много от въпросите, които продължават да вълнуват обществото: как БСП бяха принудени да се откажат от властта на 4 февруари 1997 г., как бе взето решение за подаване на молбата за членството ни в НАТО, защо не се отвориха досиетата и не се извърши лустрацията, отново за противоречията между Стоянов и Костов по въпроса за приватизацията, включително защо бяха загубени президентските избори срещу Първанов през 2001 г. и т.н.


Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (25)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).