Пловдивски превозвачи пускат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:13 / 02.03.2017
5084
Пловдивски превозвачи пускат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради отказа на местната власт да изпълни решение на Върховния административен съд. С него се отменя акт на пловдивските магистрати, в резултат на който областният управител Здравко Димитров директно възложи на кмета Иван Тотев да предостави автобусните линии 1 и 66 на "Хеброс бус". 

Това стана преди повече от година. Дотогава те се експлоатираха от други превозвачи. Двете линии са печеливши и за тях апетитите са големи. Заради тях между транспортните босове в града на тепетата е напът да избухне война.

На 16 февруари т.г. ВАС се произнесе окончателно и отмени решението на пловдивския административен съд като незаконосъобразно. Областният управител Здравко Димитров е категоричен, че от акта на върховните магистрати нищо не произтича, тъй като касаел минал период за 2015-2016 г.

"Това е абсурд! Как е възможно представител на държавната власт да не се съобразява с решение на Върховния административен съд? За него могат да важат решенията на по-долната инстанция и въз основа на тях да възлага автобусни линии на "Хеброс бус", а когато ВАС ги отменя, нямало правни последствия", недоумяват представители от "Автотранс" и "Алмабус". 

Освен главния прокурор те сезират и служебния премиер Огнян Герджиков, тъй като областният е негов подчинен. Междувременно кметът Иван Тотев обяви, че пуска писмо до губернатора, с което иска указания как да процедира с линиите 1 и 66 след този казус. 

"Имаме жалби от превозвачи, които се позовават на акта на върховните магистрати", каза Тотев. 

Още на 20 февруари "24 часа" предупреди, че в Пловдив пламва нова война за две автобусни линии. Историята с 1 и 66 е от 2007 г. Тогава "Хеброс бус" печели поръчката, а подизпълнител е "Грация" на д-р Валери Лозанов. Именно той взема 1 и 66 г. за срок от 10 години. 

През 2015 г. обаче д-р Лозанов се отказва да обслужва линия 66 поради липса на автобуси. Тогава кметът Иван Тотев я възлага на "Автотранс" с управител Димитър Чолаков, който сега е общински съветник от "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева.

Управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков обжалва пред пловдивския административен съд, изтъквайки, че той е спечелил поръчката. Съдът се произнася в негова полза. Тогава областният управител Здравко Димитров възлага на кмета Иван Тотев да подпише договор с Веселин Дошков, който да поеме обслужването на 1 и 66. В отговор "Автотранс" и "Грация" обжалват пред ВАС, който се произнесе окончателно на 16 февруари т.г. и отмени решението на пловдивските магистрати.


Виж коментарите (0)

Още по темата (244):
08.12.2022 Общината окончателно се раздели с "Градски транспорт - Пловдив" АД
05.12.2022 Петролен бос купува общинския дял в "Градски транспорт" на Батаклиев
04.03.2022 Защо Пловдив няма тролеи?
13.01.2022 Акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД отиват при Георги
Самуилов
06.01.2022 Георги Самуилов е пожелал да купи акциите на община Пловдив в "Градски транспорт" АД
01.11.2018 "Градски транспорт" на Ангел Батаклиев има нов синдик
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).