Пловдивски лекари спасиха 45-годишна майка на три деца с тумор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:24 / 19.10.2018
15289
Лекарите от пловдивска АГ болница премахнаха 13-сантиметров миомен възел с лапароскопска операция. Пациентката е 45-годишна майка на три деца с тумор, за наличието на който тя знае от 8 години. В началото на септември тя постъпва за преглед в болницата за миомата, която според нея е започнала да се разраства в последните няколко месеца. На външен вид пациентката е изглеждала като жена, която е в 3-ти месец на една бременност. По време на прегледа се установява наличието на няколко миомни възела, най-големият от които на предна маточна стена с размер 130 мм. Жената е насочена за оперативно лечение, а поради големия размер на тумора се взима решение за хистеректомия – отстраняване и на матката, и на възлите. Яйчниците се запазват, тъй като по тях не са намерени патологични формации.

Екипът, ръководен от д-р Здравко Минев, с асистенти д-р Магдален Матев и д-р Светлана Петкова, извършва операцията в сряда /17-и октомври/ в продължение на 3 часа. Днес пациентката вече е раздвижена, чувства се добре и е готова да бъде изписана. Това е един от най-големите тумори, оперирани в АГ болницата по минимално инванзивен начин, а не с коремна операция. По време на самия преглед се е наложило абдоминално измерване, което показва миомен възел, достигащ до нивото на пъпа.

Това кара лекарите да изпитват съмнения дали хистеректомията ще може да се осъществи по ендоскопски път. Решението за отстраняване по безкръвен път се взима, тъй като лапароскопските операции се смятат за най-добрият метод с оглед здравето на пациентката и нейното възстановяване след оперативната намеса. Те позволяват и по-прецизна работа и по-ефективно лечение. При самите интервенции няма следоперативна болка, а болничният престой и следоперативното възстановяване е сведено до минимум.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).