Пловдив събира визионери, чертае културни политики

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
09:30 / 04.03.2019
3078
Община Пловдив систематизира принципите na културната си политика занапред; предложенията и идеите, които ще залегнат във визитя ще бъдат представени на голяма работна среща в Дома на културата, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кметът Иван Тотев вече анонсира събитието за 7 март. По думите му е назрял момент за задълбочен и експертен дебат, който дебат да начертае принципите за управление и дейност на новите културни пространства в града под тепетата - визирайки галерията на ул. "Гладстон 32"; галерията, която ще се помещава в помещенията на бившия Детмаг "Снежанка" и пространствата за култура в кино "Космос". 

"Виждането ни е тези пространства да се управляват в дух на равнопоставеност и многообразие, да отварят врати за различни културни прояви, изложби, семенари, презентации. Сега искаме да чуем гласа на хората, които са фактори в своята област", заяви за читателите ни и ресорният зам.-кмет Александър Държиков. В тази връзка са поканени десетки културни експерти и експерти в управлението на културни пространства; поканени са ръководителите на културните институти в Пловдив, директорите на пловдивските театри, на Операта и всички музеи, на АМТИИ, на общинските институти и фондация "Пловдив 2019", поканени са също пловдивските художници, писатели, галеристи, а същи директори на училища и много други.

"От техните изказвания ще подготвим документ - стратегия, която ще предложим на по-широко обсъждане", сподели Държиков. 

Що се отнася до новите пространства, то той разкри, че за галерията на Детмаг вече има две сериозни оферти (очакванията са тя да отвори през лятото). Галерията на ул. "Гладстон" също трябва да е готова през лятото, а подготвителните процедури за кино Космос се очаква да приключат до седмица, за да стартира обществената поръчка за проектиране.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).