Пловдив посрещна китайска делегация от побратимената провинция Хайнан

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:31 / 23.05.2019
2788
Китайска делегация, водена от Сяо Дзие, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни от провинция Хайнан посети днес община Пловдив за среща със заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

Визитата бе в следствие на подписаното на 19.10.2018 г., Споразумение за установяване на побратимени отношения между област Пловдив, Република България и провинция Хайнан, Китайска народна република. Председателят на китайската Асоциация за приятелство беше придружаван от Дзън Сяомин, заместник-генерален директор на Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан, Дзян Чунфа, член на Съвета на Асоциацията за приятелство с чужди страни, провинция Хайнан; Хуан Синфън, председател на Асоциацията за приятелство с чужди страни, град Уенчан, провинция Хайнан и Уан Мейхуей, сътрудник в Службата по въпросите на външните работи на провинция Хайнан.

В срещата в ДК "Борис Христов“ участваха още Кирил Велчев – изпълнителен директор на Общинска фондация "Пловдив 2019“ и Нина Димовска – директор на дирекция "Култура и културно наследство“ на Община Пловдив.

Заместник-кметът Александър Държиков разказа на гостите, които посещават Пловдив и България за първи път за историята, забележителностите, образователните структури и богатия културен календар на града, както и за дейностите, с които конкретно се занимава общинската администрация и ОФ "Пловдив 2019“ в сферата на културата, културното наследство и туризма.

Председателят Сяо Дзие сподели, че е възхитен от древната ни история и култура и че се гордее, че провинция Хайнан е побратимена точно с Пловдив, тъй като намира много общи допирни точки между двете области. Китай е древна цивилизация, а дружбата между нашите два народа е с дългогодишни традиции , подчерта още Сяо Дзие.

Провинция Хайнан е с население 9,4 милиона човека, разположена е на 3 млн кв.км. площ. Притежава 3 международни летища и 5 пристанища. Основният приоритет на местната политика е развитието на туризма. През изминалата година, провинцията е била посетена от 76 милиона туристи. В подкрепа на този приоритет се изгражда и съответната инфраструктура. Островът разполага отскоро с високоскоростен влак и магистрала, процесът ще продължи в изпълнение на стратегията за превръщане на района на Хайнан в Зона за свободна търговия. Промотират се основно търговията, морският туризъм и културата.

В провинцията живеят 56 етноса и малцинства. В резултат на това тяхната култура е акцент в туристическите атракции. Улиците, предлагащи вкусна храна и сувенири работят денонощно, а от скоро в провинцията функционира нов кино салон със сцена, на която се провеждат множество концерти. Там вече се е състоял и първият международен кинофестивал. Хайнан е известен и със своя панаир на земеделските продукти, Празника на местния етнос – 3 март и много други международни концертни, танцови и театрални прояви с международно участие.

Изпълнителният директор на "Пловдив 2019“ Кирил Велчев разказа подробности за акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата  и проектите в различните изкуства - кино, музика, театър, изобразително изкуство, визуални изкуства, танц и други, вкл. и за проекти, засягащи социални теми.

Гостите се запознаха подробно с програмата на Пловдив 2019 , както и с възможностите да се включат в нея с участници от Хайнан . Обсъдени бяха и конкретни общи идеи, за които ще бъдат предприети стъпки още в следващите дни, след завръщането на делегацията в Китай.

Китайските гости получиха и пакети с рекламни материали за Пловдив и ЕСК 2019. Председателят Дзън Сяомин отправи покана към българските домакини, делегация, водена от кмета на Пловдив Иван Тотев да посети Хайнан, заедно с културна програма.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).