Пловдив отбеляза Богоявление!

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
19:22 / 06.01.2020
5910
Да се потопиш в ледените води на Марица, да се пребориш с другите алфа мъжкари и да извадиш кръста от реката е сред най-вълнуващите преживявания, които човек може да изпита в живота. Това заявиха пред репортер на Plovdiv24.bg дългогодишни участници в една от най-обичаните български традиции на Богоявление.

Празникът в Пловдив започна малко преди 12,00 часа, но подготовката беше стартирала близо час по-рано. В двора на катедралния храм "Успение Богородично“ бяха пристигнали армейци, които носеха изпраните бойни знамена на града под тепетата. Междувременно църковните служители трескаво подготвяха всичко нужно за ритуала по освещаването на знамената, който по традиция се случва на шести януари.

Малко по-късно започнаха да пристигат официалните гости – кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, председателят на общинския съвет Александър Държиков, командирът на специалните сили ген.-майор Явор Матеев и пловдивският митрополит Николай.

"Докато има църква и войска, България я има, България ще пребъде. Хистияните имат две оръжия - вярата в бога и любовта към отечеството. Призовавам божието благоденствие за мир, да бдите над нашия народ, да бъдете миротворци“, каза в празничното си слово митрополит Николай, който освети всички бойни знамена със светена вода.

След кратка молитва литийно шествие тръгна от катедралния храм към Водната палата, където мераклиите да влязат в ледената вода на Марица вече се бяха потопило до коляно. Вярващите преминаха покрай площад "Римски стадион“, по улиците "Алцеко“ и "Железарска“ до бул. "Цар Борис III – Обединител“, по който преминаха до реката. Движението по булеварда беше спряно от служители на КАТ, а десетки пловдивчани слязоха от колите си, за да снимат клипове на преминаващото шествие.

За ритуалът в района около водната палата бяха дошли стотици пловдивчани. Те бяха заели позиции на моста на Панаира и парапета на речното корито, за да наблюдават случващото се. На брега на реката над 50 българи чакаха трепетно момента. Някои побързаха да се потопят във водата, а други само се поливаха, за да се аклиматизират.

След кратка молитва и водосвет, митрополит Николай хвърли кръста в Марица. Настана меле. Секунди по-късно стана ясно кой е мъжът, който извади кръста – 37-годишният Николай Станков. Мъжете дори се хванаха на импровизирано хоро и пяха националния химн, на фона на църковните песни.

"Пожелавам си да бъда жив и здрав и всички около мен да се здрави. Загрял съм, колкото да раздвижа кръвта в тялото си и това е. За мен беше предизвикателство. Доволен съм, разбира се" каза смелият мъж, който за първи път участва в ритуала на Богоявление.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
31.12.2020 Коронавирусът прекъсна вековна традиция у нас!
10.01.2020 Почина мъж, скачал за кръста на Йордановден
08.01.2020 Богословът Христос Рамбов извади кръста в Брацигово, и то на рождения си
ден
06.01.2020 Хубавици в униформи и с автомати грабнаха погледите в Пловдив
06.01.2020 Кметът на Асеновград връчи наградата на Мартин Пеев, който спаси богоявленския кръст
06.01.2020 Чудотворна икона бе въдворена в храма на Катуница
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).