Пловдив домакинства изложба в подкрепа на донорството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 15.10.2020
1362
От 15 октомври до 11 ноември 2020 г. в Цар Симеонова градина в Пловдив, на алеята до фонтана "Деметра“, ще бъде разположена изложбата "Да дариш живот“. Тя е част от едноименната национална информационна кампания в подкрепа на донорството, която се организира за втора поредна година от "Астелас България“, Българското дружество по нефрология и в партньорство с Нов български университет (НБУ). Изложбата се реализира с подкрепата на Община Пловдив.

Целта на кампанията "Да дариш живот“ е да повиши информираността на обществото за ползите от донорството, тъй като необходимостта от донорски органи в световен мащаб нараства всяка година. В България близо 1200 души се нуждаят от трансплантация на различни органи. В същото време едва 30 души годишно са донорите у нас, за разлика от страни като Белгия, Австрия и Холандия, където техният брой е около 200. Страната ни е на последно място в европейската статистика по брой донори. Статистическите данни показват, че само органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10.

Изложбата "Да дариш живот“ включва общо творби на студентите от специалност "Изобразително изкуство“ (графичен дизайн, графика и илюстрация) на НБУ. Те са създадени в рамките на конкурс за най-добър художествен проект по темата в подкрепа на донорството и трансплантациите, който бе част от миналогодишното издание на кампанията.

Експозицията "Да дариш живот“ може да бъде видяна и на входа на Морската градина във Варна до 18 октомври включително.

В рамките на кампанията в подкрепа на донорството в София бе изрисуван стенопис "Частица от теб може да е нов живот за друг“. Той е дело на артиста JahOne и екипа на Фондация Visionary. Високата 12 метра творба е разположена върху 108 кв. метра на калкана на жилищна сграда на кръстовището на улиците "Цар Симеон“ и "Опълченска“.

Изрисувани бяха и стените в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ "Александровска“ с красиви стенописи, дело на артиста JahOne.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).