Ограничават изказванията на общинските съветници

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:05 / 19.03.2009
1716
Не повече от 2 минути, само веднъж по един въпрос да имат право да говорят общинските съветници, освен ако не са вносители на предложението и това налага да дават обяснения, предвижда промяна в правилника за работа на общинския съвет, предложена от управляващата коалиция ВМРО-БСП-Атака, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Като лично засегнати, пловдивските избраници могат да вземат думата, само ако са споменати поименно в изказвания на свои колеги. Това според председателя на общинския съвет Илко Илиев ще направи по-оперативна дейността на местния парламент, като се съсредоточи върху полезните за града проблеми, а не се разтяга в безкрайни граници. "Сега някои колеги взимат думата по няколко пъти, дават безкрайни обяснения, чувстват се засегнати от какво ли не, някои дори от това, че слънцето не грее или че времето е студено и така се губи ценно време в безсмислени дебати", смята Илиев.

Промяната в огранизацията на работата е била едно от изискванията, срещу които БСП е дала гласа си за Илко Илиев при драматичния му избор за председател на 17 септември, съобщи Николай Радев от БСП. "Промените ще бъдат от полза за Пловдив, защото местния парламент не може да бъде политическа трибуна за предизборни изказвания", заяви той на пресконференция днес.

"Това не е ограничаване на свободата, по този начин съветниците повече ще концентрират вниманието си върху конкретните обсъждани проблеми. Досега процедурата "лично обяснение" превръщаше общинския съвет в цирк, стигаше се до битови подробности и до връщане към биографичното минало на определени съветници. Няколко души се опитваха да обсебят трибуната", коментира Тодор Христев от "Атака".

Двете промени, които ще бъдат гласувани на сесията на 26 март, ще са първа стъпка към оптимизиране на дейността на местния парламент. Предвижда се това да се случи и по отношение на работата в комисиите. Основният проблем там засега е свързан с базата. Когато обаче съветниците се преметят в Младежкия дом, където залата е вече ремонтирана и върви обществена поръчка за обзавеждане, се замисля директно чрез електронните медии да бъдат излъчвани и заседанията на комисиите, за да могат пловдивчани да видят кой какво работи там.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Без учебни занятия в пловдивско висше училище днес
От днес за две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"
Българската общност в Мадрид иска директни полети до Пловдив
Млада психоложка се завърна от САЩ, за да възроди емблематично мя...
Сигнал: Разбит път заради поредния строеж в Пловдив
Десетки излязоха на протест на Главната на Пловдив, искат затвор ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).