Официално започна изграждането на най-модерния научен център в Пловдив

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
10:46 / 16.07.2020
7098
Изграждането на най-модерния научен център в Пловдив стартира преди минути със символична първа копка, която направиха кметът Здравко Димитров, зам.-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева, зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов и ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проектът "ПлантаСИСТ“, който стартира днес представлява създаване на Център по растителна системна биология и биотехнология за превръщане на фундаменталните научни изследвания в устойчиви био-базирани технологии в България. Той се реализира в рамките на 7 години и е на стойност 15 млн. евро, които са осигурени от европейската програма "Хоризонт 2020". Българската държава инвестира други 30 млн. лева в сгради и оборудване.

"Коронавирусът ни изправи пред големи предизвикателства. Работя всеки ден с учени и виждам, че те не спряха своята работа - днес виждаме резултатите от техните усилия. Тази сграда ще съществува заради научните качества, които имат българските учени. Трябва да се поздравим не само с изграждането на този научен център, но и с областта, в която той ще работи. Чистотата и здравословния начин на живот зависи именно от изграждането на един нов образ на науката“, заяви пред присъстващите зам.-министър Ангелиева.

Ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев благодари на община Пловдив и местния парламент за подкрепата и безвъзмездното предоставяне на терена, на който ще се построи научния център. "Стремежът ни е за изграждане на едно по-добро бъдеще. Този център ще бъде от много голямо значение за Пловдив и България и ние сме отворени за работа с всички университети и научни среди. Надявам се да има млади хора и водещи учени, които да създават бъдещето на републиката“, добави Гечев.

Кметът на град Пловдив Здравко Димитров подчерта, че именно тук е мястото науката да се срещне с индустрията. Той пожела успех на проекта и добави, че този успех ще бъде за всички нас.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (21):
14.10.2023 Още един повод за гордост в Пловдив
13.10.2023 Николай Денков откри в Пловдив най-модерния научен център
12.10.2023 Денков открива мегаинвестиция в Пловдив
11.04.2023 Доказани учени от няколко континента ще посетят Пловдив
23.02.2023 Ето я най-новата реализирана инвестиция в Пловдив за наистина много
милиони!
23.02.2023 Иновативен проект представиха в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).