Нова експериментална пешеходна пътека върху паважна настилка в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
14:10 / 27.07.2020
3824
За първи път в Пловдив се прилагат две нови технологии при маркирането на пешеходни пътеки върху паважна настилка. Експерименталната "зебра" е на ул. "Цар Иван Шишман" при кръстовището с ул. "Александър Пушкин", съобщи директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" инж. Пламен Вълков.

Мястото е оживено, защото съвсем наблизо са площад "Александър Малинов", "Източната порта на Филипопол" и източният вход към Стария град.

Върху едната половина от пътеката са положени три пласта битум, които служат за изравняване на неравностите от паветата, и след това – един пласт бял метилметакрилат. Другата част е обработена със специален грунд за павета, един пласт битум и два пласта термопластичен материал. Която от двете технологии се окаже по-ефективна, ще бъде приложена и при други пешеходни пътеки, особено край детски и учебни заведения.

"Трайността на акрилатните бои, които използваме, стриктно спазвайки действащите наредби за пътната маркировка, е до шест месеца. Върху паважните настилки обаче е много по-кратка – затова търсим начини да я удължим. От няколко години тестваме различни варианти – с бели бетонни ивици, с термопластични знаци, положени върху различни видове грунд. Отчитаме положителни резултати, но търсим още по-добри варианти, защото да се удължи трайността на пешеходните пътеки върху паважните улици е част от мерките на общината за опазване живота и здравето на всички жители и гости на Пловдив, и най-вече на децата", коментира инж. Вълков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).