Не корупцията, а неученето е проблем №1 на студентите в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:45 / 09.04.2013
3469
8% от студентите в Пловдив имат наблюдения за корупционни практики, при които преподавател иска подкуп, за не скъса студент на изпит. 10% от студентите пък имат лични впечатления за случаи, в които студент плаща, за да вземе изпит.

58% преписват по време на изпит, а 36% имат пряк опит в писане на чужда домашна работа. Това сочат данните от изследване на корупцията във висшето образование, проведено от Младежко сдружение за мирно развитие на Балканите. Изследването е направено по проект, финансиран от институт "Отворено общество", и обхваща университети в Загреб, Молдова, Скопие, Пловдив и Белград.

Според данните от изследването Пловдив е в края на класацията за корупционни практики, като водещи са Скопие и Молдова, където съответно 22% и 20% от студентите са отговорили, че имат лични наблюдения за даване или получаване на подкуп от преподавател.

Според данните от изследването и в петте университета студентите не са склонни да докладват, ако станат свидетели на корупция. Три са най-често посочваните причини се премълчи корупцията - липсата на вяра, че може да се промени нещо, незнанието на кого да се съобщи за порочната практика и страха от възмездие - че този, срещу когото е подаден сигналът, би търсил отплата.

Според изследването корупцията съвсем не е сред най-големите проблеми на висшето образование. Студентите от Пловдив са посочили на първо място безотговорното отношение на студентите към образователния процес.

Източник: радио "Пловдив"


Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кръщават алея в Пловдив на името на Милчо Левиев
Горан Благоев: Николай Пловдивски в един момент може да каже "Гла...
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).