Лекари спасиха от ампутация крака на 58-годишен пациент в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
15:32 / 16.09.2020
5064
Отстраняване на злокачествен тумор в долната част на бедрото, обхващащ и колянната става, извърши екип на УМБАЛ "Св. Георги" под ръководството на началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. Владимир Ставрев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

58-годишният пациент от Велинград, по професия международен шофьор, се чувства добре след операцията. След отстраняването на част от бедрото и колянната става му е поставена немска коленна протеза. По думите на проф. Ставрев, при такава диагноза преди години се е правела ампутация на крайника. След подходяща рехабилитация и физиотерапия мъжът ще може отново да ходи. Към момента не са установени метастази. 

Протезата струва над 20 000 лева, като НЗОК осигурява 2700 лв., а останалите 17 500 лв. се плащат от пациента, обясни проф. Ставрев. Консултантът на операцията проф. Любен Стоков уточни, че в Германия подобни операции се правят с добавъчни осигуровки със заплащане от тамошната здравна каса. 

Диагнозата "остеосарком" е била поставена на велинградчанина в болница "Токуда", но там отказали да го лекуват. Той се обърнал към пловдивската УМБАЛ "Св. Георги", където лекарите преценили, че могат да се справят със сложната операция. В екипа, ръководен от проф. Ставрев, е участвал бившият началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня проф. Любен Стоков. Привлечен е бил и съдовият хирург от УМБАЛ "Св. Георги" д-р Евгений Иванов, тъй като туморът е притискал съдово-нервния сноп в задколянната ямка и е трябвало манипулацията да се извършва прецизно.

"Надяваме се пациентът да има добра преживяемост. Остеосаркомът е най-честата злокачествена болест на опорно-двигателния апарат. Сред злокачествените болести заема около 10 процента", обясни проф. Стоков.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).