Известният български илюстратор Борис Стоилов празнува 60 години с голяма изложба в Градската галерия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 24.02.2022
907
С ретроспекция на богатото си творчество известният илюстратор Борис Стоилов ще отбележи 60-та си годишнина в Градската художествена галерия от 1 до 22 март. Откриването е навръх Баба Марта от 18:00 часа в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I“№15.

Същевременно художникът отброява и 30 години, отдадени на работа в областта на илюстрацията. В този период авторът е създал над 1300 корици на книги, сред които много пълни илюстрирани заглавия, нарисувал е хиляди илюстрации. За ретроспективната си изложба е подбрал свои творби от последното десетилетие.

Борис Стоилов е роден в Пловдив през 1962 г. Завършил е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства - Пловдив (Сценични кадри), а през 1989 г. се дипломира със специалност "Графика“ в Националната художествена академия в София.

Негови творби са участвали в много национални и международни изложби. От 1990 г. насочва интересите си към приложната графика - печатна реклама, дизайн и оформление на книги. Работи с едни от най-големите български издателства – "Христо Г. Данов", "Хермес“ и с чеждестранните : "Edition les Intouchables" - Монреал, Канада, Editions Michel Quintin-Waterloo (Quebec) Canada, Steaua Nordolui – Румъния, Издателство "Eduard" – Румъния.

Голяма част от работата му през годините е посветена на книгите за деца (към 500 заглавия). Издадени са в няколко много популярни серии: "Златно перо“, "Имало едно време“; "Вечните български приказки“, "Приказки от 1001 нощ“, "Майстори на приказката“ и др. С книгите за деца е свързана и работата му за няколко чуждестранни издателства от Европа и Северна Америка. Носител е на престижни български и международни награди за илюстрация. Член е на СБХ. В момента живее и работи в Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Препродажбата на билети продължава
30 индийци ще карат градски автобуси в Пловдив, дават им жилища и...
Няколко въпроса след фаталната катастрофа на булевард "Руски"
В западната част на Пловдив: Вдигат му чистачките, но не му пука
Историческо богослужение на митрополит Николай в Дубай
Как оцеля последното лятно кино в Пловдив?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).