Известни творци ще оценяват предложенията за химн на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:52 / 20.03.2009
1832
Известни творци ще разглеждат предложенията за химн на Пловдив, стана ясно на пресконференция в общината. В работната група са включени музикантите Стефан Белев, Веселин Койчев, проф. Николай Стойков, Митко Щерев, Теодосий Спасов и поетите Александър Секулов, Николай Заяков, Петър Анастасов, Иван Теофилов. Те ще преценяват от професионална гледна точка текстовете и композициите, които ще представят участниците в конкурса.

Той ще продължи до 30 юни, до 10 юли на обществен дебат ще бъдат подложени 3-те класирани творби, а седмица по-късно в Общинският съвет ще бъде внесено предложение за бъдещия химн на града.

„Ако болшинството пловдивчани го харесат, ние ще го утвърдим. Но ако няма обществена подкрепа, ще продължим работата по създаване на химна", заяви председателят на Общинския съвет Илко Илиев.

До 30.04. 2009 г. се приемат текстовете. Те се подават в 2 екземпляра в деловодството на общината до зам.-кмета по образование, наука и култура Георги Шопов, който е председател на конкурсната комисия. Текстовете може да са написани специално за конкурса или избрани от вече издадени стихосбирки. 5 препоръчителни текста, подбрани от комисията, ще бъдат обявени на 12.05. на Интернет адрес www.himn.blog.bg, за да бъдат достъпни за всички.
Вариентите за текстове с музика се събират до 19.06., като музикалните композиции трябва да са на нотна партитура и на демо запис на CD. След като работната група на творците даде своето мнение за всяко от предложенията, конкурсната комисия ще подбере 3 от тях, които ще бъдат представени на пловдивчани за обществен дебат.

Той ще бъде открит на 30.06, творбите ще са публикувани в медиите и на Интернет адрес www.himn.blog.bg, а коментари и мнения може да се изпращат по електронна поща на адрес himnplovdiv@abv.bg до 10 юли. На 14.07. конкурсната комисия трябва да обяви своя избор за химн на Пловдив и да го внесе за разглеждане в Общинския съвет на 16 юли.

От 15-те хиляди лева, които Община Пловдив отпусна за конкурса, 14 000 лв. ще отидат за награди. 10 000 лева ще получат авторите, чието предложение ще бъда избрано за химн на Пловдив, поощрения по 2000 лева ще бъдат дадени за другите 2 творби, които са били в челната тройка при класирането.

Комисията ще работи без възнаграждения. В нея са включени председателят на Комисията по култура и туризъм Костадин Кисьов и нейните членове Даниела Дженева и Севда Петрова, зам.-председателят на Общинския съвет Тодор Христев, поетесата Божана Апостолова, проф. Анастас Славчев, музикант, директорът на библиотека „Иван Вазов" проф. Радка Колева и изпълнителният директор на ПОТ Евгени Тодоров. Те определят принципите и регламента на конкурса, отговарят за неговото провеждане и общественото обсъждане, класират предложенията и предоставят на кмета своето решение.


Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
14.09.2017 Авторът на пловдивския химн вече е почетен гражданин
11.09.2017 Вижте кой известен пловдивчанин става почетен гражданин
03.09.2010 Петър Анастасов и Георги Славчев получиха наградата за химна на Пловдив
04.08.2010 Богдана Петрова ще изпълни химна на Пловдив на празника на града
04.08.2010 Кметът се среща с авторите и изпълнителката на химна на Пловдив
08.07.2010 Пловдив има химн
Още новини от Новини от Пловдив:
Бивш кмет на район "Южен" поведе листата на "Синя България" в Пло...
Камера засне най-безумното ПТП в Пловдив, по чудо няма загинали и...
Тежко ПТП на кръстовището в Пловдив, на което преди 6 месеца заги...
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).