Изложба в Пловдив представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:56 / 02.10.2023
3702
На 4 октомври 2023 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на изложбата "Моят етнографски свят" ( или за даруването в българската сватба)- изложба на тъкани (възглавници, месали и носии) от колекцията на Румяна Механдова.

Изложбата представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба – така нареченото "обредно даряване".

Даряването представлява благопожелание "без думи" чрез езика на вещите и символите. Сватбеният дар на булката (руба, чеиз, прикя), освен всичко друго, е и знак за социален престиж. Той показва уменията на младата невеста. В чеиза на младоженката неизменно присъствали подготвените за сватбени дарове: пешкири, престилки и възглавници - тъкани, които изпълнявали специфична обредна функция. На тях са извезани различни символи, свързани с плодовитостта, изобилието, защитата от болести и зли сили, плътската чистота и верността.  Едни и същи зооморфни, антропоморфни и геометрични елементи може да се видят в украсата на престилки, възглавници, кърпи. Те са дарове на сватбата за младоженеца и рода му, за кума, кумицата и девера. А накитите за избраната невеста подарява момковото семейство.

Различни тъкани участват и в обреда при въвеждането на булката в новия ù дом. Това са – престилката на свекървата, късания пешкир за младите, пояса и възглавниците за новобрачните. Тези тъкани са семантично и символно свързани с оплождането, раждането и с обезпечаване продължението на рода. 

Всеки елемент от костюма носи послание и чрез неговия графичен език нашите предци са наричали благопожелания за младото семейство и продължението на рода.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин за автобус на градския транспорт: Имах чувството, че...
Възрастна жена просълзи пловдивчани
Развръзка с пазара в пловдивския квартал "Столипиново"
Важно за пътуващите с влак от и за Пловдив
Безплатни изследвания днес в Пловдив
Препродажбата на билети продължава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).