Интересни подробности относно "биографията" на арестувания в Пловдив хакер

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:07 / 10.08.2020
8884
Отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП  МВР арестува в сряда хакер в Пловдив, носещ името на Instakilla по обвинения в хакерство, изнудване на компании и продажба на хакерски данни онлайн.

Властите извършиха процесуално-следствени действия на два адреса в Пловдив, и конфискуваха няколко компютъра, смартфони, флаш дискове и криптовалута, се казва в съобщение на пресслужбата на МВР.

Хакерът беше идентифициран като млад български мъж. Името му не бе съобщено на обществеността и в момента той е задържан по тридневна заповед за арест.

Преди ареста си тази седмица хакерът е бил основен на сцената на ъндърграунд хакерите. Той е активен от 2017 г., но едва наскоро се издигна до известност

Въпреки че не беше пряко замесен в хакването на Българската национална агенция за приходите (НАП) през лятото на 2019 г., Instakilla е един от хакерите, които проследиха базата данни и по-късно я предложиха за изтегляне в популярен хакерски форум, помагайки на данните разпространение в хакерската общност.

Хакерът също така управлява уебсайт, където предлага услуги. Предишните версии на този уебсайт бяха индексирани от Wayback Machine и включваха връзки към акаунта на български индивид във Facebook. Акаунтът, преди да бъде изтрит, принадлежеше на млад мъж от Пловдив, установи "ZDNet" при прегледа на страницата миналата година.

По-рано тази година хакерът е хакнал и форума на Сталкер, руска онлайн игра за стрелба от първо лице, откъдето открадна повече от 1,2 милиона потребителски записи, които по-късно пусна за продажба в хакерски форум.

На същия форум хакерът пусна и така наречения магазин, където продаде данните на множество компании, включително две български образувания - неназован местен хостинг доставчик и неназована имейл услуга.

Повечето от хакерските субекти бяха форуми и въз основа на разговорите, които ZDNet провеждаше с хакера през май, изглежда, че Instakilla е запален фен на използването на vBulletin експлоатации за насочване към непакетирани форуми и разграбване на техните бази данни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).