Евелин Парасков и "Съюз за Пловдив" искат зелена светлина за Римски форум - Юг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:31 / 09.07.2020
4188
Председателят на  общинските съветници от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков внася питане до кмета,  докъде са стигнали процедурите  за реставрацията и експонирането на Римския форум – Юг  като част от културно – историческото наследство на Филипопол. 

"Преди няколко години  от общинския бюджет бяха  дадени  над 6 млн. лв.  за придобиване на имота, в който се намира Римския форум – Юг.  Тази спасителна инвестиция беше направена  именно с  цел  възстановяване на целия  археологически  комплекс заедно с Форум – Запад, Форум – Север и Форум – Изток. В община Пловдив е изготвено задание за проектиране  на южната част от комплекса, което е съгласувано с Министерството на културата. В бюджета за 2020 г. са планирани 80 000 лв. за проектиране“, напомня Парасков.

Съветникът посочва, че западната част  на Римския форум  вече е реставрирана  и се превърна в  популярно място за  отдих, срещи и  опознаване на културното наследство както за пловдивчани, така и за гостите на града. 

Римският форум – Север, е в процес на проектиране  и скоро  ще заеме достойно място  сред предпочитаните туристически маршрути и места за почивка. 

Преди години на Римския форум – Юг  беше  извършена реставрация с добре нивелирани   антични  улици, възстановени антични магазини, лапидарно подредени архитектурни елементи.

"Днес  тази част от  археологическия комплекс  е изоставена, недостъпна  и занемарена, въпреки  значимия  й  потенциал. Това безценно  културно  наследство на Филипопол  ще продължава да  прилича  на обикновен и непонятен за мнозина изкоп, ако не се предприемат действия за  възстановяването му,“  отбелязва Евелин Парасков.

Съветниците от "Съюз за Пловдив“ са убедени, че  ако се възстанови  тази най-голяма разкрита част от Форума и се адаптира към съвременното площадно пространство, градът ще се сдобие  с най-интересния исторически център в страната.

Ако властта и гражданите прегърнат идеята за обогатяването на този център с активности и атракции, то почти празната сграда на Пощата може да  стане център за изкуство, музика и култура, с развлечения, кафенета, със  зала за прожекции  на филми с  археологическа тематика,  с макет на Римския форум на Филипопол.

"Централният площад на Пловдив  ще представлява  най- ефектната пространствена атракция в България, ако  с помощта на съвременните  технологии  се осъществяват визуални нощни възстановки на Форумния комплекс, както е изглеждал  в античните времена“, счита Евелин Парасков.

"Съюз за Пловдив" пита:

1. Какви  процедури са  извършени до този момент  от администрацията по изготвяне на ПУП за поземлен  имот, в който попада  Римския форум- Юг,  както и част от паркинга пред хотел Тримонциум?

2. До какъв етап е  стигнало възлагането за проектиране?

3. Каква е визията на общинската администрация по отношение на начина на възлагане на поръчката -  отделно за проектиране или  на инженеринг?

4. В какъв срок администрацията възнамерява да даде рестарт на работата в това пространство?

5. Какви изисквания се поставят  пред проектантите  в заданието?

6. Как ще бъде осигурено финансирането за  реализацията на проекта за експониране на Римския форум – Юг?

Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).