Еколози към КЦМ: Затворете комбината!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:45 / 06.10.2010
3715
Еднократна санкция в размер на 18 496 лв. наложила на КЦМ екоминистърката Нона Караджова заради многократно превишаване в продължение на единайсет месеца от миналата година на допустимите стойности на иначе почти невидимия над заводския комин серен диоксид.

Според анализ на министерството по отношение на серния диоксид, 92,71% от всички 48-часови средни стойности превишават 110% от нормите за допустими емисии при допустими 3%. Това съобщи председателят на "Еко Пловдив" Васил Къдринов.

"Щеше ли държавата да даде разрешително на предприятието, ако то беше предупредило, че ще превиши нормите със 110%? При системно нарушаване на тези стойности министерството може да спре комбината да работи, а вместо това го глобява 18 хиляди, то е все едно, пресмятайки грубо печалбата на КЦМ, на една заплата от 600 лв. глобата да е 0,2 стотинки. Подобна глоба не може да накара предприятието да промени маниера на работата си", коментира Даниел Попов от коалиция "България без цианиди".

Притиснително било и отклоненото желание на природозащитниците да посетят и на място да се запознаят с документацията на новата цианидна инсталация, която според тях била изградена незаконно, тъй като имало ОВОС, но той не бил достатъчен, според закона било нужно и комплексно разрешително.

"Когато пожелаете, заповядайте", покани ги пред журналистите присъстващият на пресконференцията Милан Чалъков, началник-отдел "Нови проекти и екология" в КЦМ. Той обясни, че през ноември миналата година са приключили всички процедури по оценката на въздействието върху околната среда и са подадени документите за комплексното разрешително. До ден днешен то не било издадено, затова и инсталацията все още не била пусната в редовна експлоатация, а само били провеждани проби.

Междувременно бил готов проектът за изцяло ново оловно производство по най-модерна технология, която щяла да елиминира наднормените стойности на серния диоксид.

"Дотогава какво ще дишаме? Не може ли временно да спрете?" - на свой ред попита Къдринов.

Според разпространени резултати от тестове за съдържание на тежки метали в кръвта на деца до 14-годишна възраст от селища на различно отстояние от КЦМ са установени различни наднормени стойности. С над допустимото олово са 38,78% от децата в Асеновград, 48,58% в Брестник, 25% в Горни Воден, 10% в пловдивския район "Тракия", 35,71% в Крумово, 44,69% в Куклен. 84,25% от асеновградските деца са с наднормени стойности на кадмий в кръвта, 100 е процентът в Брестник, а 95% в "Тракия". Значително над допустимото е и съдържанието на мед и цинк. Тъй като изследването било правено през 2000 г., "Еко Пловдив" и "България без цианиди" настояват КЦМ да направи ново изследване, за да докаже, че последвалата модернизация на комбината е променила картинката.

Виж коментарите (5)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).