Драмата с автобусните линии от Пловдив до Марково и Храбрино продължава

Автор: Диана Бикова
Коментари (2)
17:07 / 08.10.2023
6865
Областна комисия по транспорта е отказала да прехвърли автобусните линии от Пловдив до Марково и Храбрино от Община Пловдив на Община Родопи и двата маршрута ще продължат да се изпълняват от досегашния превозвач "Хеброс бус", предава Plovdiv24.bg.

Предложението за прехвърлянето на квотата от едната към другата община беше внесено в областната администрация миналия месец. Комисията е решила да отложи вземането на окончателно решение до произнасяне на ВАС по казуса. 

Драмата с превоза на пътници от и до Марково и Храбрино се задълбочи със започването на новата учебна година, когато учениците от родопските села тръгнаха на училище. Преди това областният управител Илия Зюмбилев настоя Община Пловдив да направи проверка на изпълнението на разписанията на двата маршрута, заради сигнали за системно неспазване на разписанията, пропускане на спирки и обединяване на двете линии Марково - Пловдив и Храбрино - Пловдив. 

В Община Пловдив са обмисляни два варианта за справяне със ситуацията - или изцяло прекратяване на договора с "Хеброс бус" за обслужването на 9 междуградски линии, или отнемане на проблемните маршрути. Пред Plovdiv24.bg управителят на транспортната фирма Веселин Дошков няколко пъти е заявявал, че е готов да се раздели с маршрутите, ако някой иска да ги вземе. 

В крайна сметка Община Пловдив влиза в преговори с Община "Родопи" и двете администрации постигат консенсус линиите до Марково и Храбрино да се дадат на "Родопи". Предложенията за размяна на квотата са внесени в областната транспортна комисия, която, както стана ясно, отложи произнасянето.

Междувременно стана ясно, че обществените поръчки за 28 линии от областната транспортна схема и 19 линии от републиканската са прекратени от страна на Община Пловдив. Прекратяването за част от линиите обаче е обжалвано в съда и в края на октомври има насрочено заседание във ВАС.

"Към момента линиите са възложени при условията на разрешена от областния управител "спешна мярка" и услугата не е прекъсвана. Имаме много малка част от линиите /2 или 3 направления/, за която няма интерес и превози не са възложени" - уточни за Plovdiv24.bg директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии
Интересни рокади в пловдивската прокуратура
Кадри от камера: Вижте хвърчащите отломки от джипа 3 секунди след...
Масирани проверки на един от изходите на Пловдив
Поискаха оставката на шефа на КАТ Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).