Документ начерта развитието на Пловдив през следващите 25 години

Автор: Диана Бикова
Коментари (12)
18:53 / 26.09.2020
22313
Проектът за изменение на Общия устройствен план на Пловдив е публикуван в сайта на Общината и предстои да бъде подложен на публично обществено обсъждане в края на следващия месец, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Документът, който чертае развитието на града през следващите 25 години, надгражда действащия ОУП от 2007 г., се посочва в обяснителната записка към него. Главната цел е да осигури устройствени условия за по-нататъшното комплексно и устойчиво развитие и ефективно функциониране на общинската територия и за опазване на природното и културно наследство, както и да създадат основа за подобряване качеството на средите за обитаване, труд и отдих на жителите и гостите на община Пловдив. 

Екипът на "Булплан", под ръководството на арх. Иван Делчев, препоръчва устройствени мерки за преодоляване на диспорпорциите между отделни части на общинската територия, за да се предотвратят налични или назряващи проблеми при урбанизирането на територията.

Най-важните елементи в проекта касаят зелената система, спорта и отдиха, както и транспортно-комуникационната система. По отношение на зелената система се препоръчва да се отстранят несъответствията на ОУПО-2007 с изградеността и с предвижданията на действащите ПУП, а също и да се отчетат предходни проучвания и проекти, както и заявени инвестиционни интереси.

Проектантите смятат, че трябва да се изработи етапен план за реализация на основните трасета на пътната улична мрежа. Препоръката им е да се запази предвиждането за S-бан мрежа. Залага се на развитието на агломерация с център Пловдив. Така градската железница би могла да свързва районите в Пловдив и близките населени места. В анализа се посочва, че за 11 села от общо 19 жп транспортът може да играе голяма роля, тъй като са в близост до железопътен пункт, който да ги обслужва.

Това са: Радиново, Бенковски и Войсил - с център Кадиево, Труд и Строево - с център Труд, Крислово, Войводиново, Желязно - с център Войводиново, Скутаре, Трилистник, Рогош - с център Скутаре. Към мрежата може да включат Злати трап, Крумово, Ягодово, Катуница. Изграждането на конкретни линии обаче е с перспектива 2040 година.

Отбелязва се, че трябва да се подобри привлекателността на река Марица, като се създаде единна система от крайречни пешеходни пространства, вело и пешеходни алеи с обща визия и достъпност на речното корито. 

В дългосрочната прогноза се казва, че в момента в Пловдив има излишък от болнични легла и е необходимо намаляване на броя им. В същото време обаче до 2040 г. се очертава потребност за разкриване на най-малко 6 хосписа за рехабилитация и долекуване на пациенти след болнично лечение. 

В проекта на ОУП се определят допълнителни терени за изграждане на детски заведения. В район "Южен" са предвидени пет нови терена с обща площ 12.4 хил. кв. м., в район "Източен - два, с обща площ 17.6 хил. кв. м., в кв. "Прослав" в район "Западен" също е резервиран терен от 5213 кв.м. за детска градина. Препоръчва се в "Западен", "Южен", "Северен" и "Източен" да се предвиди изграждането на детски ясли с капацитет по 4-5 групи или да се разкрият по една или две яслени групи в новоизгражданите детски градини.

Виж коментарите (12)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).