Днес е велика дата в българската история! Поклон, герои!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
21:36 / 04.07.2019
12966
Гарнизон "Пловдив" чества днес бойния си празник, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 4 юли, по стар стил 21 юни, е денят, в който през 1913 г. българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак по време на Междусъюзническата война. Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ.

В честването днес участваха военнослужещи и цивилни от Силите за специални операции, авиобаза Граф Игнатиево, 24-а авиобаза Крумово, 110-и логистичен полк и 91-и инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, Регионална служба "Военна полиция", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования. 

В 19.30 часа тръгна тържествено шествие на представителните блокове на военните формирования от площад "Стефан Стамболов" до площад "Съединение". 

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за загиналите във войните воини от гарнизона и бяха положени венци и цветя пред паметника на Съединението. Слова произнесоха началникът на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В 21 часа започна тържествена проверка-заря.

Историята: 

Със заповед от 1915 г. по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли нов стил) е обявена за боен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на битката при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война (1913 г.).

В променените условия в България след 1945 г. бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е забравен и остава само споменът за военните победи и парадите на площада в памет на достойните пловдивски воини до възстановяването му през 2016 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).