Девойка на 16 и жена на 56 години родиха в Пловдив!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:47 / 03.01.2022
54568
Най-високата раждаемост от създаването си преди 15 години отчете клиниката по акушерство и гинекология към болница "Селена“ за миналата 2021 година. Под покрива на лечебното заведение за периода са проплакали рекордните 2741 новородени, с 13,7% повече от родените там през 2020 година 2411 бебета. Така за трета поредна година пловдивската болница се нарежда на второ място в страната по брой новородени бебета след столичната "Майчин дом“.  

Повишаване и на броя на близнаците отчитат от най-голямата специализирана болница за женско здраве в Южна България. 94 двойки радост са посрещнали медицинските екипи. Една от причините за ръста е задълбочаващият се у нас през последните години проблем с репродуктивното здраве и нуждата от медицинска намеса за достигане на бременност.

"Качеството на инвитро услугата в България доказано не отстъпва на това в чужбина и все повече двойки предпочитат да се доверят на специалистите у нас. През последната година имахме няколко двойки пациенти с правени редица неуспешни инвитро процедури в Турция. Щастливи сме, че съвместните ни усилия доведоха до щастлив край и сбъдване на мечтата им за родителство. Три от петте двойки са с близнаци.“, разказват от болницата. 

За поредна година лечебното заведение отчита и ръст на средната родилна възраст, която за 2021 година е 33,9 години. Най-младата родилка за периода е на 16 години, а най-възрастната – на 56 години. 32 са жените, родили успешно в специализираната болница, на възраст над 45 години. 

Положителна тенденция отчитат от болницата за значително увеличаване на броя на многодетните семейства. "Ако до преди година – две имахме в месеца средно по едно трето или четвърто бебе в семейство, сега имаме всяка седмица, дори по-често“, разказват от клиниката по акушерство и гинекология и допълват, че са щастливи, че пандемията не се е отразила негативно на работата им. 

В отделението за лечение на бременни жени с ковид успешно са излекувани 94 пациентки. А акушер-гинеколозите апелират бременните и кърмещите жени да се ваксинират, като уверяват, че ваксинацията срещу коронавирус не крие риск нито за майката, нито за бебето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).