"Демократична България" внесе становище по проекта за изменение на ОУП на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:01 / 11.11.2020
3053
Становище на ДБ по проекта за изменение на Общ устройствен план на Община Пловдив:

"На 21.10.2020 г. Демократична България – Пловдив организира първото по рода си от години насам обществено обсъждане на проекта за изменение на ОУП на гр. Пловдив от 2007 г. в Дома на културата "Борис Христов“. За разлика от неудобните за много хора срещи, организирани от местната администрация в работно време, ние дадохме възможност на всички граждани, неправителствени организации и експерти да изразят мнението си по стратегическия документ.

В хода на проведената среща бяха формулирани редица градивни критики към представения от Община Пловдив проект, най-вече по отношение на презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсния въздух, задръстванията, проблемната инфраструктура и зле функциониращия градски транспорт. Гражданите представиха редица идеи и конкретни предложения за бъдещето на Пловдив като зелен, мобилен и устойчив град.

В продължение на заявената си активна позиция, Демократична България – Пловдив внесе в Община Пловдив подробно и аргументирано становище по проекта за изменение на ОУП. Нашето предложение е изготвено при съобразяване с мненията, изразени по време на общественото обсъждане, както и депозираните до момента становища на гражданите и неправителствения сектор. Експерти, участвали в обсъждането и в изготвяне на становището, са: арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен архитект на Пловдив, арх. Тереза Колева - експерт по градоустройство и урбанизъм, арх. Невена Пачеджиева - член на Съюз на ландшафтните архитекти, учител по парково строителство, зам.председател на Обществен експертен съвет по озеленяване към Община Пловдив, инж. Петър Фандъков - транспортен инженер, експерт по планиране на трафика, Георги Велев – юрист, специалист по екологично право и граждански активист, Веселин Кирев – представител на НПО "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт“.

Ние сме на мнение, че проекта за изменение на ОУП трябва да бъде цялостно ревизиран, така че действително да защитава зелените площи в града, особено реализираните такива от общоградско значение като парк "Лаута“, парк "Отдих и култура“, Младежки хълм и Бунарджика. Недопустимо е в текстовата част на документа да се прокламират добри намерения, докато от представените схеми и чертежи да се установява, че десетки имоти, в които се намират паркове, градини и междублокови озеленени площи са предвидени за застрояване.

С цел подобряване на обществения транспорт и справяне със задръстванията, проектът за ОУП трябва да бъде променен, така че да поставя приоритет на придвижването с релсов транспорт, велосипеди, споделено пътуване и пеша. Устойчивото бъдеще на Пловдив неминуемо преминава през намаляване на автомобилния трафик и изнасянето му максимално далеч от Централна градска част. По този начин ще се създаде и възможност за увеличаване на пешеходните и споделени зони в центъра на града, както и за защитаване на културно – историческото наследство.

Вярваме, че Община Пловдив ще се съобрази с нашата концепция, която включва над 50 конкретни предложения и ще възложи на проектантите, подготвящи финалния вариант на ОУП, създаването на стратегия, определяща по устойчив начин дългосрочното бъдеще на пловдивчани".

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).