Цикъл "Виенска класика" в Опера Пловдив до Нова година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:32 / 10.11.2020
1633
Предпразнично Опера Пловдив  представя оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта "Виенска Класика", включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена! Диригенти на концертите със солисти и Орекстър на Опера Пловдив са Григор Паликаров, Диан Чобанов и Емил Табаков. Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата "Опасни връзки". За нея Драгомир Йосифов, музикален драматург, споделя: "Защо "опасни връзки“? Ако не за епистоларния роман на генерал дьо Лакло, паметта ни препраща поне към знаменития едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз. "Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. В най-висшата му, както казва Паскал Киняр, "прекрасност“.

Какви са връзките в нашия цикъл? (една програма се основава на връзки, а защо са "опасни“ ще стане ясно, надявам се). Връзката между Хайдн и Моцарт е близка и ясна: когато Леополд Моцарт попитал дискретно "Татко“ Хайдн за качествата на сина си, получил следния отговор: Пред Бога и като честен човек Ви казвам: Синът Ви е най-добрия композитор, защото владее контрапункта и има вкус. А връзката на двамата с нас, публиката, и нас – музикантите е, че те са са сред най-големите ни благодетели. И лечители. Винаги има опасност да НЕ разграничим музиката на класиците – а точно в разликите е красотата. Поставяме си задачата да покажем изкусните различия в упоителното сходство на виенските класици."

Билети за концертите се продават на касата на Операта, в билетните каси в Пловдив и онлайн на eventim.bg. Политиката за връщане и презаверка на билетите е допълнително улеснена и много гъвкава. Капацитетът на местата в зрителната зала е 30 % - през място и през ред при спазване на всички противоепидемични мерки.

Пълна програма на цикъл "Виенска класика"

 

4.11. КОНЦЕРТ 1, 18 часа

Диригент: Григор Паликаров

Хайдн - Симфония №6 "Утро"

Моцарт - Симфония №39, К.543

Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Така правят всички"

03.12. КОНЦЕРТ 2, 19 часа

Диригент: Диан Чобанов

Моцарт - Симфония №41, "Юпитер" К.551

Моцар - Арии и ансамбли из операта "Дон Жуан"

 

23.12 КОНЦЕРТ 3, 19 часа

Диригент: Емил Табаков

Моцарт - Симфония №34, К.338

Моцарт - Арии и ансамбли из операта "Вълшебната флейта"

Хайдн - Симфония № 45 "Прощална"

Солисти и оркестър на Опера Пловдив

26.11 ОПЕРА БУТИК: ДУХЪТ НА ПРЕДКОЛЕДНА ВИЕНА, 19 ч

В програмата: Моцарт, Лехар, Шраус

Солисти: Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Август Методиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов

На рояла: Ралица Ботева и Ния Недкова

БИЛЕТИ на касата на Опера Пловдив, на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg

БОНУС "Цикъл" - всеки билет за концерт Ви дава право на 25 % отстъпка от цената на билета за следващия концерт от цикъла! Отстъпката може да се ползва само на касата на Операта срещу представен използван билет.

ПРЕЗАВЕРКА: При нужда, закупените билетите могат да бъдат презаверявани за следваща дата от цикъла до началото на концерта на касата на Операта

ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ: Капацитет на зрители в залата до 30 % - настаняване през ред и през място. Използването на маски на закрито е задължително. Предоставен дезинфектант и организация за спазване на дистанция при настаняване и напускане на залата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).